Technika

Ultra könnyű nyomtatható napelemeké a jövő?

Talán öt év múlva már a szilícium helyett más anyag, akár műanyag felhasználásával is készülhetnek napelem-panelek: egy új technológia jutott ígéretes fejlesztési stádiumba. A napelem iparnak nem csak nagyobb kapacitásokat, hanem olcsóbb eljárást is biztosít majd – állítják a Sheffield és a Cambridge Egyetem kutatói.

Plasztik alapú nyomtatott napelemekkel is sikerült a napfényből elektromos áramot előállítania brit szakembereknek egy az állam által támogatott kutatás során. Lényegében finom nyomtatással egy filmanyagot készítettek, amiben az egyik költségkímélő elem maga a filmes nyomtatási technika. A kutatást most annak érdekében folytatják tovább, hogy a napenergia felhasználását ezen technológiával hatékonyabbá tegyék, ugyanis a technológia kereskedelmi szintű elterjesztéséhez a termék hatékonyságát még legalább 10 százalékkal javítani kell – írja a businessgreen.com.

Rendkívüli mértékben felerősített röntgensugárral bombáztak meg polimerféleségeket és azok molekuláinak viselkedése alapján jutottak a következtetésre: bizonyos műanyagok is használhatók kezeléssel napelemekként. A polimerekből az elemeket az emberi hajszál ezred részének vastagságát elérő filmként nyomtatják, így egy rendkívül kis tömegű, azaz könnyű és könnyen szállítható napelemek előállítását teszik lehetővé.