Technika

Nyomtatás napfénnyel

A zöld technológiai fejlesztések néha elképesztőek. Ez a napelemes nyomtató például nem használ sem festéket, sem hálózati áramot, hanem bebarnítja a papírt – valahogy úgy, ahogy a Nap bebarnítja a bőrünket.

Hosung Yung, Junsang Kim és Yonggu Do fejlesztése egyszerre három csodás tulajdonsággal rendelkezik: napelemes, így megújuló energiával működik, nem használ festéket, így megszakítás nélkül használható, és még a tintával sem szennyezi a környezetet. A Tanning Printer (magyarul lehetne például papírszoláriumnak is nevezni) ugyan csak fekete-fehér nyomtatásra képes, de mivel a nyomtatványok jelentős része fekete-fehér, ez nem jelent hátrányt.

A nyomtató meglepően egyszerű elven működik: valami olyasmi zajlik le nyomtatás közben, mint amikor nagyítóval lyukat égetünk a papíron – csak persze az eljárás a nyomtató esetében jóval precízebb. A napenergiából tehát nemcsak elektromos áramot lehet fejleszteni, hanem nyomtatásra is fel lehet használni.

Jelenleg a Tanning Printer technológiája eléggé idegennek tűnik, de amilyen frappáns és környezetbarát, reméljük, hogy mihamarabb elterjed!

Forrás: http://www.yankodesign.com