Technika

Spórolás a kilinccsel

Gyakran előfordul, hogy egy sietős reggelen, amikor már kellően késében vagyunk, és kellően messze járunk otthonunktól, bevillan a nyugtalanító kérdések egyike: Lekapcsoltam a villanyt? Kihúztam a vasalót? Elzártam a gázt? Ilyenkor idegeskedhetünk egész nap, és délutánig játszadozhatunk a gondolattal, hogy milyen látvány fogad minket hazaérkezvén. Az ilyen helyzeteket elkerülendő született meg az Off, egy olyan kilincs ötlete, amellyel szabályozhatjuk üres otthonunk gáz- illetve áramfogyasztását.

A kilincs egyik végén egy tekerhető szabályzó és egy ki-bekapcsoló gomb található. Három opció közül lehet választani: ha csak a villanyt szeretnénk teljesen lekapcsolni, akkor feltekerjük a kilincs végét, és megnyomjuk a „kikapcsol” gombot. Ha csak a gázt szeretnénk elzárni a házban, akkor letekerjük a kilincset, ha pedig a gázt is és az áramot is lekapcsolnánk, akkor középre állítjuk a kis pöttyöt a kilincs végén, a házikó ikonhoz, és megnyomjuk a kilincs végén található gombot.

Az eszköz nem pusztán azért praktikus, mert elkerülhetők vele a veszélyes helyzetek, hanem mert jó sokat spórolhatunk vele: ha a lakásban nincs áram, akkor nem is ég a készülékek készenléti fénye sem. Az ötlet talán annyiban nem praktikus, hogy a fűtési szezonban nem használható, hiszen ha hagyjuk kihűlni a lakást, az újra felfűtéshez nagyon sok energiára lesz szükség. De ez az apró hiba talán a megvalósításig kiküszöbölhető, különben az Off sajnos csak egy félmegoldás marad.

Eun-ah Kim, Jin Hyuk Rho és Maria Rho koncepciója elnyerte az egyik Red Dot díjat idén.

Forrás: http://gajitz.com