Technika

Légszennyezésről jelentő applikáció

Ránéz a mobiljára és gyorsan valamilyen parkot vagy járművet keres. Nem regényrészletből való jelenet: az Egyesült Államokban megjelent az a mobil eszközön használható alkalmazás, amely a valós idejű légszennyezettségi adatokat közli arról a helyről, ahol az eszköz tulajdonosa éppen tartózkodik.

Az egyébként ingyenes letölthető applikációt az Amerikai Tüdőgyógyászok Szövetségének közreműködésével fejlesztették ki és elsősorban az ország környezetvédelmi ügynöksége, az EPA által mért és szolgáltatott szennyezettségi adatokat használja. Viszont az orvosok fejlesztették tovább oly módon a rendszert, hogy abból a különböző légzőszervi betegségek különböző stádiumában lévő betegek az ő szempontjukból nagyon fontos információkat is megkapnak.

Az USA-ban mintegy 125 millió ember olyan körzetekben él, ahol veszélyes mértéket érhet el az ózon, illetve a levegőt szennyező részecskék mennyisége. Mindegyik külön-külön erősen irritálja a légzőrendszert, de más egészségügyi problémák okozója is lehet.

Az EPA – és vele az applikáció – egyébként a valós idejű adatok mellett előrejelzést is ad a légszennyezés napi várható helyzetéről, valamint a következő napok kilátásairól is.

Az okos telefonokra alkalmazható applikáció a figyelmeztetést a levegő minőségét jelző index (AQI) értéke szerint adja. Ennek alapján ajánlásokat tesz, mit célszerű tenni a rossz levegő okozta problémák elkerülésére, megelőzésére. A trust.org honlapon közölt ismertető cikk szerint jelentősége a valamilyen súlyosabb légzőszervi betegségben szenvedők számára különösen nagy, esetenként még életmentő is lehet. Nem mellékesen mindenkit figyelmeztet olyan veszélyes helyzetekre, amelyekről általában nincs is tudomása.