Technika

Bye-bye szén-dioxid!

Bár a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (C.C.S) egyike a legígéretesebb kibocsátás-csökkentési technológiáknak, a kapcsolódó magas költségek miatt mégis népszerűtlen. Az eljárás széleskörű elterjesztéséhez nagymértékben hozzájárulhat a nagy-britanniai Nottingham Egyetem kutatóinak új felfedezése, mely „izgalmas lehetőséget kínál a légszennyezés elleni küzdelem terén”.

A NOTT-300 elnevezést viselő anyag könnyedén elnyeli és rögzíti a káros gázokat, elsősorban a szén- és kén-dioxid elfogásában hatékony, egyben – mivel viszonylag könnyen és alacsony áron hozzáférhető összetevőket tartalmaz – olcsóbban és egyszerűbben előállítható, mint a jelenleg alkalmazott anyagok. Martin Schröder, az egyetem dékánja szerint a NOTT-300 más gázokat, mint a hidrogén, a metán, a nitrogén és az oxigén szinte akadálytalanul átenged.

Amellett, hogy a szén-dioxid-leválasztás és –tárolás területén áttörést hozhat, a NOTT-300 más, a szén-dioxid eltávolítását igénylő eljárásoknál is jó szolgálatot tehet. Például a legtöbb természetes gázt ipari hasznosítása előtt szükséges megtisztítani a szén-dioxid szennyeződésektől, amire a NOTT-300 tökéletesen alkalmas. Mivel a nyomás csökkentésének hatására az anyag kiengedi a gázmolekulákat, nem csak egyszeri, hanem szinte számtalan alkalommal újra felhasználható.

A Nottingham Egyetem kutatói a STFC ISIS Neutron and Muon Source, a Diamond Light Source, az Oxford Egyetem és a Pekingi Egyetem tudósaival együttműködve hozták létre a NOTT-300-at.

Forrás: http://www.ecoseed.org