Technika

Magyar siker a MoonBots 2012-n

A soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói szenzációs nemzetközi eredményt értek el. Megnyerték az idén 3. alkalommal megrendezésre kerülő Moonbots világversenyt, ahol huszonkét ország száznegyvenhét csapatát előzték meg.

A kezdeményezés arra próbálja rávenni a fiatalokat, hogy elgondolkodjanak a holdkutatás kihívásain.

Az első fordulóban egy ismeretterjesztő videó esszét kellett készíteni a Holdon hagyott berendezések várható jövőjével kapcsolatban. A HungaroBots elnevezésű magyar csapat tudományos oldalról közelítette meg a témát, amely nagy népszerűségnek örvendett, videójukat a versenyző csapatok közül a legtöbben tekintették meg. A döntő fordulót a nemzetközi zsűri online közvetítés során követhette nyomon.

Ebben a megmérettetésben a csapatoknak egy számítógép-vezérelt, komplex LEGO-robot megépítése volt a feladata, amelynek képesnek kellett lennie egy élethű Hold-felszín terepasztalon manőverezni és feladatokat végrehajtani minden külső beavatkozás nélkül.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának hétfői vendége a győztes csapatvezetője, Deák Márton elmondta összesen 1500 munkaórát tettek bele a projektbe, kezdetben napi 2-3 órát, a vége felé pedig napi 8-9 órát is dolgoztak megfeszített tempóban. A fődíj egy 4 napos Hawaii-i utazás, valamint több NASA-intézményben való körbevezetés volt.