Technika

Önjáró autót mutatott be a Lexus

2013.02.07. - 17:55  |  Nincs hozzászólás

A Las Vegas-i elektronikai vásáron (Consumer Electronics Show, CES) a Lexus bemutatta önműködő tanulmányautóját.

A jövőt bemutató kocsi a Lexus LS alapjaira épül, a Toyota michigani kutatási intézete alakította át. A járművet irányító számítógép előre, oldalra figyelő radarokkal, háromszázhatvan fokos szögben pásztázó lézerszkennerrel és GPS-helymeghatározóval tájékozódik. Tökéletesen feltérképezi és térben értelmezi a környezetét, így biztonsággal tud közlekedni akár városi forgalomban is. Hetven méteres körben észleli a terepet, valamint a járműveket maga körül, a három nagyfelbontású színes kamera 150 méterre lát előre. A kocsi felismeri a közlekedési lámpák színes jelzéseit. A radarokkal a keresztirányú forgalmat is látja, írja az autopro.hu.

Az intelligens kísérleti autó az embernél gyorsabban fogja fel a közlekedési szabályokat és a közúti jelzéseket, döntéseit is hamarabb hozza meg. Már a kereskedelmi forgalomban kapható Lexus LS is számos vezetési segéddel van felszerelve, radarok, sztereó kamerák, infravörös szenzorok közreműködésével elkerüli az ütközéseket, vagy mérsékli a balesetek kockázatát, fékez helyettünk, figyeli a holttérben közlekedőket, önműködően beparkol, figyelmeztet, ha fáradtak vagyunk, automatikusan a forgalmi viszonyokhoz állítja a kormány direktségét és a felfüggesztés keménységét.

Mark Templin, a Toyota elnökhelyettese és a Lexus márkaigazgatója, a Las Vegas-i bemutatón hangsúlyozta, hogy az önműködő autó fogalma nem azonos a vezetőnélküli kocsi fogalmával. Az emberi tényezőt szerinte nem lehet kihagyni a vezetésből. A jövő autója kifinomult, intelligens és éber másodpilóta lesz.

A Toyota vezetője azzal kapcsolatban nem jósolt, hogy mikortól állhatnak forgalomba hasonló autók, az tény, hogy a Nevadával szomszédos Kaliforniában már engedélyezték a Google önjáró autóinak a közlekedését. Ezekben még ül ember a vezetőülésben, de csak jogi értelemben, a vezetés számítógépre van bízva. A kocsik már több mint háromszázezer mérföldet tettek meg balesetek nélkül. Egyszer koccant az egyik Toyota Prius, de akkor a sofőr vezetett.

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »