Technika

Az akkumulátor is kapna állami támogatást?

Miként valamikor a napelemekhez adott, úgy a velük egy rendszerbe foglalt energiatároló elemekhez is adna a német kormányzat valamilyen kiegészítő támogatást – vélekedik a sajtó.

A támogatás formája az energymatters.com portál szerint az állami fejlesztési bank által nyújtandó igen kedvezményes kamatozású hitel lenne és abban részesülhetne mindenki, aki ilyen, 30kW kapacitásnál nem nagyobb energiatároló elemet kíván beszerezni. A hitel az elem költségének 30 százalékáig járna.

Ez a támogatás, mint korábban a napenergetikai berendezéseknél, a gyártókapacitások jelentős mértékű növekedése révén leszorítaná az akkumulátorokkal megoldható energiatárolás költségeit, nem is szólva arról, hogy lendületet adna az ilyen tárolóelemek gyártására szakosodott iparágnak.

Egyes német források szerint még nem ennyire konkrét a támogatási elképzelés, de az felvetődött, hogy a megújulókat felhasználó fűtési rendszerek lakossági felhasználóit felújítások, valamint új építőipari beruházások esetén valamilyen módon pótlólagos hitellehetőségekkel kedvezményeznék.