Technika

Kötelező kutyachip 2013. január 1-től

Egyre több kutya kerül az utcára és a menhelyekre, mert sokan nem tudják kifizetni a kutyachippel járó költségeket. Az azonosító beültetésének ára akár 9000Ft is lehet. Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb ebet egyedi azonosítóval kell ellátni. Elmulasztása esetén több tíz ezer forintos pénzbírságra számíthatnak a gazdák.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának szerdai vendége Szilágyi István Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke elmondta a jogszabály a bevezetés után kb. 8-10 évvel teljesedik ki és jelentkeznek a pozitív hatások. A kutyachip problémája azonban, hogy az állat tulajdonjogát nem bizonyítja.

Az egyedi azonosítás a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is fontos. A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása sokáig a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt, tetoválási szám alapján regisztrálták az ebeket a tenyésztő szervezetek. A közterület-felügyelők ezen túl rendelkeznek olyan berendezéssel, amivel ellenőrizni tudják a chip meglétét. Az ellenőrzés csak a kirívó szabálytalanság esetén alkalmazható, ilyen például, ha nincs a kutyán póráz.

Az állatvédelmi törvény alapján fontos változás még, hogy a kutya-, macska- és görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani valamint a kutyák farkát csak 7 napos koráig szabad kurtítani.