Technika

Metrominuto – (magyarul) méterpercek a lakosságnak

Van értelme a nagyvárosi gyaloglásnak, következésképp a fenntartható mobilitásnak is – ez az egyik fő üzenete a Metrominuto nevű információs eszköznek.

Rajta ugyanis leolvasható, hogy egy város adott pontjai között mennyit kell gyalogolni.

A spanyolországi Pontevedra városában ismerkedhetnek vele a lakosok, bár sokak számára nem ismeretlen módon, hiszen a városi tömegközlekedési útvonalak, s leginkább a metróvonalak ábráihoz hasonlóval találkozhatnak azok, akik használják.

Annyival jobb azoknál – derül ki a popucity.net tudósításából -, hogy rajta vannak a vonalak valóságos hosszai, és annak az időtartamnak az adata, amivel az adott távolság átlagos gyalogtempóban letudható. Az adatokat kijelölt megállási pontokhoz(tól) számítják.

A Metrominuto a mobil eszközökre, PC-kre a város honlapjáról letölthető.

A feltaláló a jelentések szerint maga a város polgármesteri hivatala volt, és megalkotásában szerepet játszhatott, hogy jelentős részeket jelöltek ki a csak gyalogos közlekedésre.

A város már egy ideje jelentős propagandát fejt ki a gyalogos közlekedés érdekében: belvárosában a helyváltoztatások 65 százaléka gyalogosan zajlik. Most már annak érdekében kampányolnak, hogy a városban minél többen használják a Metrominuto-t.