Technika

Nincs többé lemerült akkumulátor!

Az akkumulátorok még nem teljesen azok, amik igazán lehetnének, de sok kutatás dolgozik tökéletesítésükön. Egy kanadai kutatócsoport azonban már megtalálta a megoldást, hogy ne legyen többé lemerült elemünk.

Az elemek nagy része grafitból készül, bár a csapat szerint a grafitot azért használták eddig, hogy megteremtse a negatív elektródákat a lithium akkumlátorokban. Ám ez a módszer már elavult és rájöttek, hogy hatákonyabb ha grafit helyett sziliciumot használnak.

Amikor grafitot alkalmazunk a maximális kapacitása az elemnek 370 mAh/g (milliamper óra/gramm) míg a szilíciumnál ez a szám akár 4200-ra is megugorhat. A másik előnye a szilíciumnak, hogy sokkal olcsóbb anyag, viszont gyakran megrepedhet ha litíiummal találkozik, ami miatt legtöbbször meghibásodnak az akkumlátorok.

A probléma leküzdésére a csapat kifejlesztett egy villanás hőkezeléses technikát, amely egy sokkal robosztusabb nanostruktúrát ad az elemeknek. Ennek köszönhetően, az elektróda és a lítium közti érintkezést csökkenti és kiküszöböli a hibákat.

Az új akkumlátort úgy tervezték, hogy kapacitása 1000mAh/g, amellyel biztos, hogy 40-60 százalékos növekedést érnek el, mint a klasszikus elemeknél. Ha ilyen elemekkel használnának egy elektromos autóban az akár 300 mérföldet is mehetne egy feltöltéssel és sokkal könnyebb is lenne, mert maga az akkumlátor is könnyebb lenne. A csapat reméli, hogy jövőre már kereskedelmi forgalomban is elérhetőek lesznek az elemeik.

Forrás: http://jetsongreen.com