Technika

A NASA 67 millió dollárt fektet be egy napenergia projektbe

Annak érdekében, hogy hatékonyabb űrhajó motorokat tervezzen a NASA, kiadott egy három éves szerződést az Aerojet Rocketdyne-nak, hogy fejlett, napenergiával működő elektromos meghajtású motort hozzanak létre nekik, amely segíthetné az űrutazást. A motorok tízszer hatékonyabbak lennének a klasszikus kémiai motoroknál és kétszer annyi erő lenne bennük, mint a mostani rendszerben. Az újítás segítené a Mars kutatást, mivel messzebb tudnának vele jutni.

A napenergiás motor nem egy új ötlet a NASA-nál. Már az 1950-es évek óta dolgoznak a terveken, hogy a nap energiájával hogyan lehetnének még hatékonyabbak.

Az új motor rendkívül komoly feladatokat fog ellátni, a mély űr kutatására tervezték. A NASA a közelmúltban küldte ki a rekord döntő Dawn űrszondát, amelyben már egy napelemes tömb is felfedezhető volt, így biztosan motiválta őket, hogy még nagyobb energiát fektessenek be a fejlesztésekbe.

Dawn-Spacecraft-1020x610

Ha a szonda mélyebbre repül, a nap megtartott energiájával még több ideig tudja ellátni a motorok szükségleteit és költséghatékonyabb is lenne, mivel az energiából kihasználható tolóerő meglehetősen hosszú ideig eltart. Így kimondhatjuk, hogy a NASA szerződése egy nagy elköteleződés a nap energiájával kapcsolatban.

NASA-Solar-Electric-Propulsion-1020x610

Attól függően, hogy a kutatások milyen eredményeket hoznak, az Aerojet Rocketdyne-al történő közreműködés lehetne az egyik leghasznosabb fejlesztés az elmúlt években.

 

Forrás: http://www.engadget.com/