Technika

Egy pirula mind felett – 3D nyomtatott gyógyszerkombináció

Sokaknak már az is gondot okozhat, ha egy gyógyszert naponta kell bevenni, az meg egyenesen idegőrlő, ha több félét kell bevenni, naponta többször, különböző időpontokban. Hogy ezeknek az embereknek megkönnyítsék az életét, a Szingapúri Nemzeti Egyetemen (National Univesity of Singapore - NUS) kifejlesztett egy új technikát, ami 3D nyomtatót használva csinál olyan pirulákat, amiben több, időzített gyógyszer van kombinálva.

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a kutatók már készítettek 3D nyomtatott pirulákat, ami különböző időközönként old ki magából egy adag hatóanyagot. És minden olyan probléma, ami itt felvetődhetne (a dózisok erőssége, a kioldás időintervalluma, stb), náluk ki van küszöbölve.

Gyakorlatban ez úgy működne, hogy az orvos felírja a páciensnek hogy milyen hatóanyagot, mekkora mennyiségben és milyen időközönként kell kapnia. Ezt egy program átírja egy olyan modellé, amit aztán 3D nyomtatóval ki lehet nyomtatni a beteg preferenciái szerint.

time-release-3d-printed-tablets-2

A technológia kifejlesztője Professzor Dr. Soh Siow Ling, aki nem csak az emberek életét könnyítheti meg ha sikerrel használják fel kreálmányát a gyógyszeriparban, de a rengeteg csomagolóanyagtól, is megszabadítja a Földet, ezáltal nem csak számunkra, de környezetünk számára is hasznos lehet.

Forrás: http://news.nus.edu.sg