Technika

Milliméter pontossággal a víz alatt

2016.07.13. - 15:54  |  Nincs hozzászólás

A tengerbiológusok végre a természetes élőhelyükön vizsgálhatják a korallokat, egy új fejlesztésű, vízalatti mikroszkóp segítségével. A san diego-i egyetem mérnökei álltak elő a zseniális készülékkel, így a biológusok milliméterekről vizsgálhatják meg a korallok viselkedését, ide értve a “csókolózást” és a hatalmas csatákat a korallok között.

A korallzátonyok több száz négyzetkilométeresek lehetnek, viszont minden ilyen zátony aprócska korallpolipokból épül fel. Ezeknek mérete ritkán haladja meg az egy millimétert, és akármilyen kicsik, nagyon is fontosak. Éppen ezért szükséges, hogy ezeket a kis élőlényeket könnyen tudják tanulmányozni, a kapott adatokat pedig minél egyszerűbben feldolgozni. Az eredményekből egy sokkal átfogóbb képet kaphatunk a zátonyok ökoszisztémájáról. Eddig csak hozott minták alapján tudtak tapogatózni a tudósok. Ezek a minták rengetegszer nem élték túl az utazást, vagy csupán az is elég volt a fals információkhoz, hogy kiszakították a természetes élőhelyéről.

marine-microscope-1

Ezt a problémát szerette volna orvosolni Jules Jaffe oceanográfus és csapata, megteremtve a Benthic Underwater Microscope-ot (BUM). Ez az első olyan készülék, ami képes vízalatti képeket rögzíteni a tengerfenék élővilágáról, majdnem mikrométeres felbontásban. Ennek segítségével könnyedén lehet tanulmányozni a korallzátonyok mikroorganizmusait a saját élőhelyükön.

marine-microscope-2

"A jelenlegi mikroszkópot akár 30m mélyre is veszély nélkül le lehet vinni, habár az eddigi kutatások a 9 méteres mélységet sem haladták meg. Azonban, ha valaha mélyebbre kéne vinni az eszközt, néhány elem kicserélésével ez is lehetséges." - mondta Andrew Mullen, a BUM csapat egy tagja. "Egyelőre csak korallokat tanulmányoztunk vele. Megnéztük hogyan viselkednek egymással az ellenséges-, és az egy kolóniába tartozó korallpolipok."

pink-coral-fish

A jelenlegi kutatásokat Izrael partjai mellett, a Vörös-tengerben végezték. Miután a jelenlegi adatokat kielemezték, Jaffe, Mullen és csapata azt akarják kideríteni, a korallok hogyan tudnak lélegezni, és hogy a víz áramlásának milyen szerepe van ebben.

Forrás: https://scripps.ucsd.edu/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »