Technika

Ingyen internet mindenkinek a Facebook-tól?

A régóta várt, napenergiával működő Facebook drón néhány hete sikeresen elkezdte útját. A Facebook meg is osztotta az első videófelvételeket az Aquilia első küldetéséről. A tesztrepülés 96 percig tartott és Mark Zuckerberg is részt vett a hajnali főpróbán.

A Facebook már köze két éve tervezi az Aquilia projekt megvalósítását, amelynek az a lényege, hogy a napenergiával működő drón ingyen internetet sugározna azokba a városokba, ahol nehéz, vagy lehetetlen megoldani az internet bekötését, illetve szegényebb emberek élnek. Eredetileg úgy tervezték, hogy a drón “csak” 30 percet tölt majd a levegőben, de a kísérlet annyira jól sikerült, hogy végül 96 percig volt a levegőben.

Facebook-Aquila-wing-in-flight-06-28-16-1020x610

A végső cél, hogy a napelemes drónok 3 hónapon keresztül, 18 km-es magasságban képesek legyenek levegőben maradni, amely talán már nincs is olyan messze, mint gondolnánk. Sok átalakítást igényel még, de ha minden jól alakul, jövő ilyenkorra már teljesen működőképesek lesznek és ingyen internetet fognak osztani.

Nagyon kevés energiát használ fel a drón, és annyit generál, hogy egész éjszaka képes a levegőben maradni. Elég szélesek, viszont annál könnyebbek, köszönhetően a szénszálas anyagoknak. A súlya mindössze 450 kg.

Íme egy videó:

Forrás: http://inhabitat.com