Technika

A jövő városában ebből lesznek az ablakok

2014-ben, a Los Alamos National Laboratory-ban elkezdtek foglalkozni az átlátszó napelemekkel. A legutóbbi eredmények pedig azt mutatják, hogy már most nagyon jó úton haladnak, hamar elérhetik a szükséges hatásfokot, hogy az ablak-napelem kombinációkat praktikusnak lehessen nevezni.

A projektben elképesztően kicsi félvezetőket, úgynevezett kvantum dot technológiát használnak, hogy begyűjtsék a Nap energiáját. A csapat egy gépet használt, amivel a kvantum dot és a polivinilpirrolidon (PVP) keveréket ráöntötték az üveglapokra, majd azt egy nagyon vékony rétegre egyengették vele, mondta a kutatás vezetője, Viktor Klimov. Az immáron üveglapon lévő dotokat később be lehet állítani, hogy a fény mely hullámhosszát nyelje el, és melyet ne.

solar3

A legutóbbi kutatásuk alatt arra jutottak, hogy ezek a kvantum dotok 14 évig képesek működni az üvegen, és 1,9%-os hatékonysággal működnek. Ez még mindig messze van a 6%-tól, amitől kezdve “praktikusnak” lehet nevezni egy ilyen eszközt, de a csapat már ezzel az eredményével is egy hatalmas lépést tett meg, hogy ez a technológia a jövőben valóban hatékonyon legyen.

solar1

A projekt egyik koordinátora, Sergio Brovelli szerint az üveglapra simított kvantum dot-napelem technológia egy valódi változást hozhat a hálózaton kívüli energiavárosok számára. Így már nem csupán a tetőket tudnánk kihasználni, hanem az épületek oldalát is, ami rendkívüli módon megnövelné a felhasználható energiát. Brovelli becséles szerint a new york-i One World Trade Center 12.000 ablaka akár 350 lakást is el tudna látni árammal a jövőben.

Forrás: http://spectrum.ieee.org/