Technika

A Pavegen szerint mindenki egy két lábon járó elem

2016.11.03. - 16:17  |  Nincs hozzászólás

A brit tiszta-technológia cég, Pavegen egészen egyedi módon közelíti meg a fenntarthatóságot, egy olyan tevékenységből szeretne energiát nyerni, amit mindenki minden nap csinál: a sétálásból.

A technológia alapvetően generátorokra épít, amik kinyerik a kinetikus energiát az emberek lépteiből. Ez persze bonyolultnak hangzik első ránézésre, pedig ami valójában történik zseniálisan egyszerű. Ahogy az emberek járnak a járólapokon, a nyomás miatt a generátorok elmozdulnak, ami kinetikus energiát termel elektromágneses indukción keresztül. Ezt az energiát pedig fel lehet használni például a lámpák működtetéséhez.

pavegen1

Laurence Kemball-Cook elmondta egy interjúban, hogy ez az energia előállítás egy új korszaka, ami számtalan lehetőséget nyit meg előttünk. "Az emberek séta közben folyamatosan 5 watt energiát termelnek, szóval minden ember egy 5 wattos két lábon járó elem. Most képzeljünk el 10 embert. Ez már 50 watt." - mondta. Ez lehet nem tűnik soknak, de ez már elég lehet, hogy néhány helyen lecsípjünk az energiafogyasztásból. Például az utcalámpákat is lehetne erre a technológiára kötni, így akár megelőzhető lenne jó pár bűncselekmény, mert az ember látná, a többi ember merre jár.

"Mondjuk, hogy 40.000 ember fordul meg egy vonatállomáson nap közben. Az általuk generált energiát akár el is lehet raktározni akkumulátorokban, és este azzal világítani. Szóval a frekventált helyek nagy előnyt kovácsolhatnak ebből." 2009-ben már elkészítették a technológiát, sőt a prototípust is, de a mostani járólapok sokkal hatékonyabbak, és jobban tűrik a viszontagságokat.

pavegen3

Kemball-Cook azt is elmondta, hogy ez a technológia még gyerekcipőben jár, de már most fantasztikus eredményei vannak. "Lényegében mi most kezdjük el azt csinálni, amit a napelemmel foglalkozók csináltak az elmúlt 70 évben. A Pevegen úttörőként halad előre, és reméljük sokan csatlakoznak a kinetikus energia támogatásához." Európa legnagyobb plázája, a londoni Westfield már be is jelentette, hogy használni fogják a járólapokat. A Pavegen most Amerikába terjeszkedik, ezzel is remélve, hogy sokan felfigyelnek a technológiában rejlő lehetőségekre.

Forrás: http://futurism.com/

Rovat további cikkei

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Látványos kép készült a Jupiter viharairól a NASA Juno nevű űrszondája...

2019.03.24. - 19:44 tovább »

Károsodott idegsejteket javítottak ki két állatkísérletben

Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai...

2019.02.19. - 10:07 tovább »

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI)...

2018.12.17. - 14:49 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »