Technika

Tesla Powerpack állomás

A Tesla keményen dolgozik, hogy Dél-Kaliforniának ne kelljen annyira a fosszilis energiahordozókra támaszkodnia. A jövőben gondolkodó vállalat minden problémát egy fenntartható, környezetkímélő módon akar legyűrni, és eddig mindet elképesztő bravúrral oldotta meg.

Néhány hete üzembe helyezte a Tesla a dél-kaliforniai, 80 MWh-s Powerpack állomását, ami tiszta energiával látná el a régiót, így annak nem kéne annyira keményen fosszilis energiára támaszkodnia, mint most. Az esemény egyébként pont egybeesett a Powerpack 2 gyártásának megkezdésével is. Az új Powerpack egy továbbfejlesztett változata elődjének, ami kétszer annyi energiát képes tárolni.

tesla4

A projekt egyébként 94 nap alatt el is készült. “Néha még nekünk is nehezünkre esik felfogni, milyen gyorsan fejlődnek a dolgaink. Mi persze igyekszünk ezzel haladni, de mi is csak emberekből vagyunk. Voltak kint csapatok, akik 24 órán át voltak a helyszínen. Konténerekben aludtak, és már hajnali kettőkor folytatták a munkát. Úgy érezzük ilyen ütemmel kell megváltoztatni a világot.” – mondta JB Straubel, a Tesla CTO-ja.

tesla1

A Tesla azért hozta létre ezt a létesítményt, hogy levegye a terhet az úgynevezett “peaker station” erőművekről, amik csak csúcsidőben üzemelnek. Ezek a peaker station-ök, fosszilis energiahordozók égetésével generálják azt az energiát, amire csúcsidőben szükség van. A Tesla Powerpack állomása nap közben begyűjti a fel nem használt, felesleges energiát a rendszerből, és tárolja egészen addig, amíg szükség nem lesz rá.

tesla3

A Teslának ezen kívül persze még számtalan világmegváltó, sokkal nagyobb kaliberű terve is van, amit remélhetőleg ugyan ilyen gyorsan meg is valósítanak. A fosszilis energia-mentes élet már feltűnt a horizonton.

Forrás: https://electrek.co/