Technika

Közös űrállomása lesz Oroszországnak és az USA-nak

Egyre biztosabbnak látszik, hogy az emberek érdeklődése hosszú évtizedek után megint kezd aktívan az űr felé fordulni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hidegháborús űrverseny két résztvevőjének, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak a legújabb szerződése.

Azt már megtudtuk az Ausztráliában megrendezett Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson, hogy az ausztrálok egy saját űrügynökség létrehozását tervezik, ezzel aktívabban beszállhatnának az űrkutatásokba és sokkal több belföldi támogatást tudna nyújtani az állam az ausztrál kutatóknak és mérnököknek. Azonban más, jelentős bejelentés is történt a konferencián.

Korábban felröppentek olyan pletykák, miszerint az Egyesült Államok és Oroszország egy közös, a Hold körül keringő űrállomás megépítését tervezik. Ezt pedig az ausztrál konferencián meg is erősítette az orosz Roszkozmosz űrügynökség vezetője, Igor Komarov.

nasa2

Az újonnan épülő űrállomás – ami a Deep Space Gateway nevet kapta – első elemeit már tíz éven belül, 2024 és 2026 között küldik fel, hogy Hold körüli pályára állítsák. Az oroszok akár három modul kifejlesztését és feljuttatását is vállalják, de természetesen a projektnek más résztvevői is lehetnek, Kína, India, Brazília vagy akár Dél-Afrika. Persze a Nemzetközi Űrállomás programjának résztvevő ügynökségei – európai, japán és kanadai ügynökségek – már megkezdték a tárgyalásokat a NASA-val a Deep Space Gateway-ről, hogy ők is érdekeltek lennének a projektben.

Erre azért van nagy szükség, mert ez az űrállomás nagy szerepet játszhat a Hold és a Mars kolonizálásában, pontosabban kezdetben azokon felszíni űrállomások felállításában. Ezen felül pont az első modul felküldésének idején fog leállni a jelenlegi Nemzetközi Űrállomás finanszírozása, így azt végül leszerelik, és elhagyják. Ez egyelőre 2024-ben esedékes, azonban könnyen elképzelhető, hogy a végső leszerelés 2028-ig is elhúzódik majd.

nasa1

Oroszország nagy hatótávolságú rakétája úgy néz ki nem fog elkészülni időben az első modulok feljuttatásához, így első körben biztosan a NASA SLS rakétáját és Orion űrhajóját fogják használni. Komarov azonban azt is megerősítette, hogy az űrállomás rengeteg fél űrhajót képes lesz fogadni, ugyanis a dokkolórendszere különlegesen lesz kialakítva, hogy azok a legtöbb űrhajóval kompatibilisek legyenek.

Forrás: https://www.rt.com/