Technika

Szépen épül Elon Musk alagútja Los Angeles alatt

Az alagutak fúrása általában egy rendkívül küzdelmes és lassú munka. Azonban a The Boring Company úgy hiszi, hogy sokkal gyorsabban képes elvégezni az adott feladatot. Ha hihetünk az Elon Musk által megosztott képnek, akkor egy csepp hazugság nincs a The Boring Company állításában.

Elon Musk tavaly kezdett el arról beszélni, hogy alagutak fúrásával oldaná meg Los Angeles hírhedt közlekedési problémáit. Az első bejelentés decemberben érkezett tőle, és akkor senki sem volt benne biztos, hogy teljesen komolyan gondolja a dolgot, de az eltelt időben a The Boring Company azóta megmutatta, hogy Elon Musk komolyan beszélt. Júliusban Musk azt mondta, hogy az szövetségi kormánytól szóbeli megerősítést kapott arra vonatkozóan, hogy egy nagy sebességű alagutat építene New York és Washington között, lényegesen lecsökkentve az utazási időt. Ezt követte egy hónappal korábban a losa angelesi polgármesterre folytatott “ígéretes beszélgetés”, ahol arról beszéltek, hogy egy város alatt húzódó alagút hálózattal orvosolnák a városban uralkodó rettenetes közlekedés helyzetet. Az új alagutakba terelnék a városi autók, biciklik és gyalogosok egy részét.

tunnel1

Most pedig úgy néz ki, hogy a The Boring Company teljes gőzzel el i kezdett dolgozni a projekten. Musk a hétvégén Instagramján és Twitterén is megosztott egy képet, amin egy teljesen betonozott, vezetékekkel és sínnel ellátott alagút látható. A szakasz egyelőre 152 méteres, de 3-4 hónapon belül egy akár 3,2 kilométeres alagutat is el fognak tudni készíteni. Musk pedig bizakodó, hogy egy év múlva már a 405-ös autópálya teljes hosszában készen lesz az alagút, ami a LAX-tól a 101-esig fog tartani. Musk szerint a csigák 14-szer gyorsabban mozognak, mint a jelenlegi alagútfúró gépek, és a The Boring Company ezen szeretne javítani.

Musk egy későbbi kommentben megemlítette, hogy mérföldenként lesznek le és felhajtók, hogy bárhol ki, vagy lehesenn behajtani a szuper gyors alagútba. Az alagútban az autók és más szállítókészülékek 241 km/h-s sebességgel közlekednének.

tunnel3

Az alagútban lényegében egy kis szállító berendezésre hajtva, vagy abba belépve fogunk tudni közlekedni, nekünk a dolgunk csak annyi, hogy megadjuk, hol szeretnénk letérni. Legalábbis ez Elon Musk elképzelése, de már egy sokkal gyorsabb megoldással is szemezget jó ideje a Tesla vezérigazgatója. Ez pedig nem más, mint a Hyperloop, ami hasonló módszerrel működne, mint a most tervezett alagút, annyi különbséggel, hogy az egész alagút vákuumos lenne, így abban akár 372 km/h-val is tudnánk haladni.

Forrás: https://newatlas.com/