Uncategorized

Az amerikai Óceántakarító Projekt az év közepén egy öreg flottabázisra költözik

2018.02.16. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Az Ocean Cleanup Project további lépéseket tett az elsődleges célja felé, ami nem más, mint a Nagy csendes-óceáni szemétsziget megszünetése. Elsőként kibéreltek egy korábbi flottabázist, ahol megkezdhetik az első óriási szemét gyűjtő akciójukat. A csapat a munkát San Francisco partjainál fogja kezdeni, ami szintén bázisként fog szolgálni egy olyan esemény számára, amit már évek óta terveznek.

Az Ocean Cleanup Project ötlete először 2013-ban merült fel, mint a holland Boyan Slat – egykori belső építész szakos – ambíciózus dizájn koncepciója. A száz önkéntes szakértőből álló csapat azóta több millió dolláros támogatásra tett szert, végrehajtott egy alapos légi feltérképezést a szemétfoltról és letesztelt egy prototipust Hollandiában. A szervezet az elmúlt években folyamatos kutatómunkát végzett, 2014-ben tanulmányt is adtak ki a témában.

A rendszer a kezdetek óta több újratervezésen is keresztül ment, de az általános cél továbbra is az, hogy visszaszorítsák a műanyaghulladékot. Ezt egy polietilén csövekből készült akadályrendszerrel oldanák meg, ami egy toronyhoz tereli a műanyag szemetet, onnan pedig a toronyban található raktérbe kerül egy szállítószalag segítségével. A karok előnye, hogy a szemetet bent tartja, de a vízi élővilágot semmilyen formában nem akadályozza.

ocean-clean-up-boyan-slat

Slat ötlete kétségtelenül jó szándékú, azonban számos kritika érte, sokak szerint bármilyen nemes cél is az óceán megtisztítása, ezt nem lehet megtenni a tengeri élet bántalmazása nélkül. Erre felelve az Ocean Cleanup Project minden lépéséről környezetihatás-tanulmányokat készít.

Valójában ugyanis a begyűjtés során nem használnak hálót, így a vízi élőlények probléma mentesen tudnak közlekedni a karok alatt. Egyedül a vízfelszínen lebegő planktonok fennakadása jelenthetne problémát, Slat szerint azonban a keletkezett veszteség elenyésző és évente kevesebb mint 7 másodperc alatt behozza önmagát.

A napokban arról számolt be Slat és csapata, hogy aláírtak egy haszonbérlet megállapodást az Alameda Naval Air Stationnel San Franciscoban, akik így a következő hónapban elkezdik megépíteni az Ocean Cleanup Project tisztítórendszerét.  Amint elkészült a 600 méter hosszú szerkezet leviszik az öbölbe, ahol lefuttatnak még egy utolsó vízminőség vizsgálatot. Ha ezen a partszakaszon sikerül a tisztítás a szerkezetet még 2018 közepéig a lehető legtöbb vízpartos területre tovább fogják szállítani.

Slat egy nyilatkozatában azt mondta, szeretné ha a Föld első óceántakarító rendszerének megalkotásával sikerülne kicsit bevonulniuk a történelembe.

Forrás: https://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »