Zöld építészet

Zöld „épülethajó”

Egy belga építész olyan hajót épített, amely egyúttal épület is. Az alternatív energiát termelő Physalia nevű hajó feladata az európai folyók megtisztítása.

Új, fantasztikus ötlettel állt elő a híres belga építész, Vincent Callebaut. Gigantikus épülethajót tervezett, ami ugyan még csak papíron jött létre, reményei szerint azonban nem kell sokáig várni a megvalósítására. Physalia (magyarul hólyagos medúza ) fantázianévre hallgat, félig hajó félig épület, és teljesen zöld – mondta az építész.

A különleges technológiájú hajó ihatóvá varázsolja a vizet és több energiát termel, mint amennyit elhasznál.  Ami tervező számára a legfontosabb cél volt, hogy a kert több energiát termeljen, mint amennyi annak fenntartásához  szükséges. Így a hajót a nap és vízturbinák által létrehozott energia tartja életben.

Ami pedig a belsejét illeti, a kert csodás helyszín lesz tanórák és konferenciák megtartására, de a turisták is igazi élményben részesülhetnek a fedélzetén. A Physalia négy fő részre oszlik, ezeket a négy fő elemről nevezték el. A víz-kert rögtön a bejáratnál található, a  levegő rész egy nyitott balkon, amit úgy terveztek, hogy a fényviszonyok miatt tökéletes legyen kiállítások megrendezésére, a földről elkeresztelt kertrészben a vízminőségi kutatásokat végző korszerű laboratórium fog helyet kapni, míg a tűz egy üreg lesz a hajó aljában  különleges tárlatok megtekintésére.

Ami pedig magát a tervezőt illeti, Vincent Callebaut évről évre elkápráztatja  a szakmai zsűriket csodás terveivel, melyek amellett, hogy igazi élményt kínálnak a szem számára, a környezetre is jótékony hatással vannak.