Zöld építészet

Építőipari Nívódíjat nyert az Arcadom által épített Telenor Ház

2011.04.21. - 13:33  |  Nincs hozzászólás

Ünnepélyes keretek között került sor a Telenor Magyarország Zrt. irodaházának ítélt Építőipari Nívódíj tábla leleplezésére. Az ünnepségen a generálkivitelező Arcadom képviselői mellett Törökbálint polgármestere, valamint az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriumának tagjai is jelen voltak.

A Telenor törökbálinti irodaháza az innováció és az új munkafilozófia jegyében épült, és ma Magyarország egyik legmodernebb és leginkább környezetbarát vállalati központja. A legyezőszerűen elhelyezkedő kilenc épületszárnyban hat szinten, mintegy 14.000 m2 irodahelyiség áll rendelkezésre. Az építkezés során felhasznált különleges környezeti megoldások, anyagok és technológiák a külső időjárási és belső használati tényezőket figyelembe vevő intelligens vezérléshez kapcsolódnak, amelyek segítségével energiát lehet megtakarítani.

Az irodaház energetikai ellátását az ország egyik legnagyobb geotermikus hőszivattyú parkja biztosítja, mely európai viszonylatban a hetedik helyen áll. A Telenor Ház hűtési-fűtési rendszere a száz méter mélyre fúrt szondákat alkalmazó geotermikus hőszivattyúkon alapul. A szellőztetőrendszer hőcserélő berendezése biztosítja, hogy minél kevesebb energia vesszen kárba, míg a közel 168 négyzetméternyi napkollektor az épületben dolgozó munkatársak melegvíz-igényének előállításához szükséges energia több mint 60%-át adja. A projekthez az épület zöldmezős környezetében jelentős nagyságrendű külső infrastruktúra-fejlesztés kapcsolódik.

Dr. Kiss Jenő, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöke hangsúlyozta, hogy nagy öröm egy olyan épületnek odaítélni a díjat, amely környezettudatos kialakításával példát mutat a hazai vállalatoknak.

„Büszkék vagyunk, hogy törökbálinti irodaházunk ilyen rangos elismerésben részesült. A Telenor Ház barátságos, környezetbarát és igazán modern munkahely. A tervezéskor az volt a célunk, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a helyi ökoszisztémát, így a 8 hektáros völgy mindössze 7,7%-át építtettük be a megengedett 30% helyett. A Házban számos olyan megoldást alakítottunk ki – mint például fény- és mozgásérzékelők használata, hővisszanyerő berendezések, földalatti szervertermek – amelyek segítenek abban, hogy csökkentsük a környezet terhelését és fenntarthatóan működjünk” – jelentette ki Nyilas Orsolya, a Telenor megbízott PR vezetője.

„Óriási elismerés számunkra a Díj, nagyon büszkék vagyunk erre az épületre. Ismét remek volt az együttműködésünk a Zoboki-Demeter és Társai Építészirodával, akik sikeresen egyesítették a skandináv szellemiséget a helyszín kínálta lehetőségekkel” - emelte ki Borbély Csaba, a generálkivitelező Arcadom Telenor irodaházért felelős projektvezetője.

Az 1999-ben létrehozott Építőipari Nívódíjat az évente meghirdetett pályázaton elnyert kategória-győzteseknek átadott tanúsítvány és a létesítményen elhelyezésre kerülő bronzkeretes réztábla, vagy elismerő oklevél testesíti meg. A díj az építőipari kivitelezések szervezésének, irányításának és a jó minőségű munkavégzésnek az elismerése és ezzel a színvonalas, megbízható munkát végző vállalkozók szakmai jó hírének alátámasztása.

Az Arcadom Építőipari Zrt. több mint egy évtizede állandó szereplője a magyar építőipari piacnak.  A társaság fennállása óta több mint 1,5 millió négyzetmétert épített és csaknem 210 milliárd forint építési forgalmat realizált. A vállalat eredményességének kulcsa az évtizedes tapasztalatokban és a professzionális hozzáállásban rejlik.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »