Zöld építészet

Lesz Star Trek megújuló energiával is

A világmindenség eseményeit, a jövő kalandjait utánzó szórakoztató park, egy a Star Trekket is megidéző létesítmény-együttes létrehozásához adta hozzájárulását a jordán király – adja hírül a siliconrepublic.com.

A 184 hektáron, a Vörös Tenger partján, Aquaba térségében elterülő parkot úgy építik meg, hogy megújuló energiaforrások felhasználásával jelentősen mérsékeljék annak ökológiai lábnyomát.

A pénzt nem sajnálják hozzá, másfél milliárd dollárt szánnak létrehozására és a tervek szerint már a jövő évben mintegy félezer „zöld munkást” foglalkoztatna. Összesen 17 szórakoztató egysége lesz – a színvonalról a Paramount Pictures amerikai filmvállalat gondoskodik. A parkban szállodák is helyet kapnak.

A The Red Sea Astrarium néven futó projektnél már az építés fázisában kiemelt helyet kapnak a zöld technológiák, de a park majdan működő valamennyi létesítményét a „zöld energia” jegyében üzemeltetik majd, és nem utolsó sorban lesz benne egy olyan pavilon, amelyben a betérők sokat megtudhatnak az alternatív energiák és felhasználásuk világáról. Természetesen a fő attrakciónak a Star Trek utazást imitáló, a látogatót a 23. századba repítő „élménygyártó részleget” szánják.