Zöld építészet

A Denver központjában lévő irodát a természet uralja

2011.08.16. - 17:23  |  Nincs hozzászólás

Furcsa világot élünk. Az irodai élet manapság könnyen bekúszik a természetbe, nem okoz gondot mondjuk a tengerparton e-mailezni, vagy az erdőből intézni egy munkahelyi telefont.

De mi lenne, ha mindez pont fordítva történne, és a természet kúszna be az irodába? Biztosan valahogy úgy nézne ki, mint a Tres Birds Workshop játékos, már-már szürreális installációja, melyet Denver központjában építettek fel.

A denveri üzleti negyedben, a 14. utcában járók megcsodálhatják az ötrészes installációt. Van itt főnöki iroda, konferenciaterem, pihenőszoba, irodai box és iratos szekrény – mind-mind növényekkel befuttatva. Fű és kúszónövények borítják a székeket, nőnek ki a fénymásolóból és a billentyűzetből. Az installációt az öko-cipőgyártó, a KEEN szponzorálta, felépítésében pedig a helyi zöldtető gyártó cég, a „Natural System Domination” segédkezett. Környezetbarát az üzenete, így a felépítésének a módja is.

Mivel csak élő növényeket használtak fel, a Tres Bird Workshop ideje nagy részében ezekkel bíbelődött, hogy úgy nézzenek ki a bútorok, mintha természetesen nőtték volna be őket a növények. Az élettelen kellékeket amúgy használtan vásárolták, beleértve a nagy Canon fénymásolót, a víztartályokat, a boxfalakat, a golfszettet, a számítógépeket, a giccses porcelánokat, a kávés bögréket és így tovább.

Amint az installációt lebontják, a növényeket a helyieknek ajándékozzák, az irodai berendezéseket pedig visszaadják a használtbútor-kereskedésnek.

A boulderi székhelyű csapat korábban zajcsökkentő falakat tervezett újrahasznosított parafából, valamint a Burton snowboardgyárnak épített üzleteket, amelyeknél újrahasznosított anyagokat is felhasználtak, és alacsony a fogyasztásuk is. Jelenleg pedig egy alacsony energiaigényű óriáskivetítőn dolgoznak, melyet egy denveri iroda rendelt meg tőlük.

Forrás: http://www.treehugger.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »