Zöld építészet

A Denver központjában lévő irodát a természet uralja

Furcsa világot élünk. Az irodai élet manapság könnyen bekúszik a természetbe, nem okoz gondot mondjuk a tengerparton e-mailezni, vagy az erdőből intézni egy munkahelyi telefont.

De mi lenne, ha mindez pont fordítva történne, és a természet kúszna be az irodába? Biztosan valahogy úgy nézne ki, mint a Tres Birds Workshop játékos, már-már szürreális installációja, melyet Denver központjában építettek fel.

A denveri üzleti negyedben, a 14. utcában járók megcsodálhatják az ötrészes installációt. Van itt főnöki iroda, konferenciaterem, pihenőszoba, irodai box és iratos szekrény – mind-mind növényekkel befuttatva. Fű és kúszónövények borítják a székeket, nőnek ki a fénymásolóból és a billentyűzetből. Az installációt az öko-cipőgyártó, a KEEN szponzorálta, felépítésében pedig a helyi zöldtető gyártó cég, a „Natural System Domination” segédkezett. Környezetbarát az üzenete, így a felépítésének a módja is.

Mivel csak élő növényeket használtak fel, a Tres Bird Workshop ideje nagy részében ezekkel bíbelődött, hogy úgy nézzenek ki a bútorok, mintha természetesen nőtték volna be őket a növények. Az élettelen kellékeket amúgy használtan vásárolták, beleértve a nagy Canon fénymásolót, a víztartályokat, a boxfalakat, a golfszettet, a számítógépeket, a giccses porcelánokat, a kávés bögréket és így tovább.

Amint az installációt lebontják, a növényeket a helyieknek ajándékozzák, az irodai berendezéseket pedig visszaadják a használtbútor-kereskedésnek.

A boulderi székhelyű csapat korábban zajcsökkentő falakat tervezett újrahasznosított parafából, valamint a Burton snowboardgyárnak épített üzleteket, amelyeknél újrahasznosított anyagokat is felhasználtak, és alacsony a fogyasztásuk is. Jelenleg pedig egy alacsony energiaigényű óriáskivetítőn dolgoznak, melyet egy denveri iroda rendelt meg tőlük.

Forrás: http://www.treehugger.com