Zöld építészet

A jövő háza már ma elérhető – természetesen téglából

A Wienerberger megépíti Európa első e4 TÉGLAHÁZÁT, az alacsony energiafelhasználású téglaépület megfizethető alapmodelljét.

•    Innovatív bemutató ház, amelynek masszív épületburkát a kiemelkedő hőszigetelő képességű POROTHERM hőszigeteléssel kitöltött tégla jelenti
•    Az épület energiaszükségletének 100%-át megújuló energiaforrásokkal fedezik
•    Megfizethető építési és fenntartási költségek a középpontban
•    Az épület már ma teljesíti az EU 2020-ra tervezett épületenergetikai előírásait

A Wienerberger AG évek óta a „fenntartható és energiatakarékos építkezés” elkötelezett híve. A vállalat 2011 júliusában még eggyel előbbre lép és Ausztriában felépíti az első „e4 TÉGLAHÁZ 2020” elnevezésű lakóépületét. A jövőbe mutató mintaház a fenntarthatóság jegyében téglából épül, egy magánépíttető család megbízásából. Az „e4 TÉGLAHÁZ 2020” elnevezésű épület már ma megfelel az EU által 2020-ra előírt építkezési normáknak (2010/31/EU DIREKTÍVA).

Az épület egésze számít

A projekt középpontjában az a szemlélet áll, miszerint az épület egészét kell figyelembe venni az épületenergetikai megítélés során, ennek megfelelően négy tulajdonságot helyez előtérbe: az épület energiatakarékos masszív épületburka téglából készül, megújuló energiaforrásokat használ, elérhető építési- és fenntartási költségeket biztosít, valamint kiemelkedően jó életminőséget nyújt a bentlakóknak. Heimo Scheuch, a  Wienerberger AG vezérigazgatója így magyarázza a koncepciót: „A mi víziónk egy egészséges, energiatakarékos és hosszútávon fenntartható épület, amely egyszerre szép, tetszetős otthon, mégis elérhető áron megvalósítható. A Wienerberger „e4 TÉGLAHÁZ”-koncepcióval szeretnénk megmutatni az építtetőknek, hogy mindez az általunk gyártott téglával lehetséges.“ Azonban gyakorlat nélkül a legjobb elmélet mit sem ér – fűzte hozzá Scheuch. „Kézzel fogható bizonyítékot kell szereznünk, ezért építjük meg az alsó-ausztriai Zwettl-ben Európa első e4 TÉGLAHÁZÁT. Ennek a modellnek a segítségével be fogjuk mutatni, hogy természetes kerámia építőanyagokból már ma létrehozható a jövő innovatív, energiatakarékos, fenntartható, és nem utolsósorban megfizethető épülete.“

Cél a CO2-kibocsátás csökkentése

Az „e4 TÉGLAHÁZ 2020” épület egy ambiciózus építtető család és a Wienerberger által minősített építőmester, Franz Schiller együttműködésében valósul meg. Egy olyan alacsony energiafelhasználású ház épül téglából, amely már a 2020-as EU-s épületenergetikai előírásoknak is megfelel. Ezen irányelvek szerint az alacsony energiafelhasználású ház olyan épület, amely energiaszükségletének nagy részét megújuló energiaforrásokkal biztosítja. Ennél fogva a projekt célja az épület összhatékonyságának optimalizálása, nemcsak a ház fűtési szükségletét, hanem a primer-energiaszükségletét és a CO2 kibocsátását is olyan alacsony szintre kell levinni, amennyire csak lehetséges. Ahhoz, hogy ezt elérjük, az épületburoknak, a fűtési rendszernek és az összes többi épülettechnikai egységnek megfelelő összhangban kell együtt dolgoznia.

A ház építőeleme a POROTHERM téglacsalád legújabb generációját képviselő, integrált hőszigeteléssel ellátott, ún. kitöltött tégla. A kitöltött tégla egyesíti a kerámia természetességét a kőzetgyapot hőszigetelő képességével. A magas hőszigetelésű masszív téglafal kiváló hővédelmet és hőtároló képességet biztosít, megvédi a beltér hűvös klímáját a nyári hőségtől, télen pedig benntartja a meleget. Teszi mindezt anélkül, hogy hűtési, illetve magas fűtési költséget kellene fizetnünk, így biztosítja egész éven át az épület alacsony energiaszükségletét.

Középpontban a megfizethetőség

Az építési költségeket is fontos szem előtt tartani – hangsúlyozza Heimo Scheuch: „Az Európai Unió az épületek standardját 2020-ra nemcsak az energetikai költségek optimalizálására hegyezi ki, hanem egyidőben megköveteli azt is, hogy a megfelelő színvonalú épületek költséghatékonyan, mindenki számára megfizethetően legyenek felépíthetők! Az „e4 TÉGLAHÁZ 2020” tervezése és megvalósítása során mindezeket a tényezőket különösen figyelembe vesszük. Ezért célunk volt az is, hogy az építési költségek mellett az üzemeltetési és fenntartási költségeket is a lehető legkisebbre csökkentsük az építtető család számára. Ezzel a házzal tartós, maradandó értéket szeretnénk teremteni.“

Független a fosszilis energiahordozóktól

A jövő nemzedéke iránt érzett felelősségtudatunkból adódóan a házat úgy építjük fel, hogy a fosszilis energiaforrásoktól függetlenül üzemeltethető legyen. Az épületet 100%-ban megújuló energiaforrások látják el. Az éves fűtés- és melegvíz-szükséglet kb. 65%-át napenergiával fedezzük, a maradék 35%-ot télen egy fatüzelésű kazánnal biztosítjuk. A háztartás áramellátásáért fotovoltaikus berendezés felel.

Tervezés és monitoring

Az „e4 TÉGLAHÁZ 2020” koncepciója és építése Franz Schiller nevéhez fűződik, aki a Wienerberger minősített kivitelező partnere. A kivitelezőnek az építtető család egyedi kívánságait a műszaki előírásokkal – mint pl. a napelemek
déli tájolása, vagy a telek adta lehetőségek, fekvés, méret stb. – kellett összhangba hoznia.
Az energetikai tervezést, számításokat és kiértékeléseket a bécsi Műszaki Egyetem tanára, Prof. Klaus Krec és az AIT (Austrian Institut of Technology – Osztrák Műszaki Intézet) végezte. Az AIT két hónapos monitoring keretében fogja vizsgálni a házat elkészülése után, annak érdekében, hogy megbízható adatok álljanak rendelkezésre az energiafelhasználás, az energiatermelés, valamint olyan tényezők vonatkozásában, mint a belső terek levegője, páratartalma stb. A projektet az Osztrák Klíma- és Energialap támogatja az „Új energiák 2020” elnevezésű kutatási- és technológiai programjának keretében.

Az építkezés 2011 júliusában elkezdődött. A befejezés és a ház birtokbavétele 2012 közepére várható.

A Wienerberger e4 TÉGLAHÁZ-koncepció alapelvei:

Energia Energiatakarékosság – a költséghatékonyság jegyében, minimális energiaszükséglet a ház innovatív épületgépészeti és fűtéstechnikájának, valamint a magas hőszigetelő képességű téglafal tökéletes együttesének köszönhetően.
Környezet Megújuló energia – a nyugodt lelkiismeret érdekében, a CO2 kibocsátás csökkentése környezetbarát és költségtakarékos energiaforrások használatával – úgy, mint a nap, a környezeti hő és a biomassza.
Érzelmek & egészség Egyedülálló életminőség a jövő nemzedékek számára. Egyedi álmainkat megvalósító, egészséges beltéri lakóklímájú és biztonságot nyújtó otthon természetes téglából.
Gazdaságosság Elérhető építkezési és fenntartási költséggel kímélik az építtető pénztárcáját! Egészséges otthon energiatakarékos és tartós téglaépületben, amely egyszerre szép és megfizethető.