Zöld építészet

Az UrbanTiles napenergia segítségével világítja ki a felhőkarcolókat

Az építészek egyre inkább a zöld megoldások felé fordulnak. Vagy úgy, hogy a természettel harmóniában lévő szerkezeteket terveznek, vagy úgy, hogy olyan anyagokat fejlesztenek ki, amelyek a meglévő szerkezeteket tehetik zöldebbé.

Az építészek egyre inkább a zöld megoldások felé fordulnak. Vagy úgy, hogy a természettel harmóniában lévő szerkezeteket terveznek, vagy úgy, hogy olyan anyagokat fejlesztenek ki, amelyek a meglévő szerkezeteket tehetik zöldebbé. Meidad Marzan tervező olyan termékkel állt elő, amellyel az épületek úgy villoghatnak, hogy közben napenergiát használnak csak fel.

Az UrbanTiles olyan, az épület oldalára szerelhető napelem, amelyek nappal összegyűjtik az energiát, éjszaka pedig világítanak. A kétoldalú kis fedőlapok egyik oldalán napelem, a másikon pedig OLED (Organilc Light emitting Diode – Organikus Fénykibocsátó Dióda) van. A lapok képesek forogni, egyik oldaluk nappal sötétítőként is funkcionál. A nap folyamán a lapocskák a napelemes oldalukkal fordulnak felfelé, így a napenergia segítségével fel tudják tölteni magukat energiával, melyet éjszaka az OLED-es oldal használ fel.

Az OLED egy organikus anyaghoz erősített anódból és katódból áll. Könnyű, egyszerű gyártani és jobb a fényerőssége, illetve a hatékonysága, mint a hagyományos izzóknak, így a jövőben valószínűleg a gazdaságosabb OLED fog telerjedni a piacon.

Az UrbanTiles megváltozathatja a z egész város látképét a ragyogó éjszakai fényekkel. Mivel a kis lapok külön is mozgathatóak, tetszőleges mintákat lehet ábrázolni, így az épület felülete vászonként funkciónál. Mivel a fénymintázatoknak csak fantáziánk szab határt, bármilyen kedves formával feldobhatjuk az általában komor épületeket.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.ecofriend.com