Zöld építészet

Az utolsó ellis-szigeti kompból lakóház lett

2011.08.25. - 18:32  |  Nincs hozzászólás

Victoria és Richard McKenzie-Child otthona nem egy szokványos lakóhajó. Ez a komp ugyanis az utolsó ellis-szigeti komp, és elég menő háznak is.

A hajó nemcsak McKenzi-Child-éknak ad otthont, hanem műterem és kiállítóterem is egyben, ahol Victoria és Richard többek között saját tervezésű bútoraikat, ékszereiket, terrakotta edényeiket, lámpáikat és szőnyegeiket készítik el és mutatják be.

Mielőtt befészkelte volna magát a new york-i kikötőbe, a Yankee-kompnak egy elég érdekes munkája volt több mint egy évszázadon át. 1907-ben építették, hogy utasokat szállítson a Casco-öbölben lévő Portland, Main és a Calendar Island között. A rövid bostoni karrier után besorozták az első világháborúba, felfegyverezték, és a keleti parton használták emberek és az ellátmány szállítására.

A háború után a Yankee New Yorkban kötött ki, ahol a bevándorlókat szállította hajóikról az Ellis-szigetre. Az összes bevándorló akkoriban a Yankee fedélzetéről vethette az első pillantást az új világra.

Több felújítás után Victoria és Richard vette meg a hajót, és különleges otthonukká varázsolták. Az újrahasznosítás és a megőrzés szellemében megpróbálták a hajó jellegzetes vonásait beépíteni a mindennapi életükbe. Az utasszintet étkezővé alakították át, a parancsnoki hídból pedig puccos kis irodát csináltak.

Victoria még egy kis kertet is épített a kompra, ahol különböző zöldségeket termeszt 104 traktorgumiban az iroda melletti fedélzeten. A kertnek még saját öntözőrendszere is van, aminek köszönhetően Victoria kukoricái majdnem három méteresre nőttek tavaly. Nemcsak növényeket termesztenek, de állatokat is tartanak a hajón: saját csirkéiket nevelgetik a fedélzeten.

A Natoinal Register of Historical Places történelmi hellyé nyilvánította a hajót, hiszen a Yankee tényleg New York történelmének egy darabkája, és jó tudni, hogy jó kezekben van.

Forrás: http://inhabitat.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »