Zöld építészet

Középületek zöldítésére sokmilliót áldozna Boris

A londoni rendőrség, a tűzoltóság, továbbá a kórházi és oktatási létesítmények sem eléggé szolgálják a „zöld ügyet” – véli London főpolgármestere, ezért összesen 100 millió font összegű, azaz több mint 30 milliárd forintnak megfelelő pénzt kíván rakni a város környezeti feljavítását célzó alapba.

Ebből az úgynevezett energiahatékonysági alapból – kölcsön formájában – lehetne lehívni fontmilliókat. Egyelőre 50 millió fontot bocsátana Boris Johnson londoni főpolgármester rendelkezésre az említett célokra – írja a businessgreen.com. internetes hírportál

Londonban is ráfér számos intézményre, hogy energiatakarékos világítást és szigetelést, szellőztetési rendszert kapjon, felújítsák számos épület fűtést és meleg vizet szolgáltató rendszerét, mérőóráit, ahol már van, ott a napenergiát hasznosító berendezéseit, illetve az épületet ellássák napkollektorokkal.

Boris Johnson úgy képzeli, hogy a kölcsönfelvevők között lehetnének társasházi közösségek is, mikét önkéntes alapon működő vállalkozások, közösségek, valamint speciális járműveket üzemeltető cégek.

Azt is szeretné, ha a máskülönben az EU támogatását is élvező 100 millió fontos alapból egy részalapot képeznének, akár 70 millió font erejéig, amiből a városi hulladék megfelelő kezeléséhez szükséges beruházásokat is finanszírozhatnák.

Egyes becslések szerint az állami kezelésben lévő londoni épületek bocsátják ki a város levegőjébe jutó szennyező anyagoknak mintegy 10 százalékát.