Zöld építészet

A D*Haus úgy változik, mint az időjárás

Nem túl gyakran találkozni azzal a gondolattal, hogy az épített környezetünknek is a pillanatnak megfelelően alkalmazkodnia, változnia kellene. A D*Haus ezt a gondolatot öltötte testbe.

A londoni D*Haus Company alkotta meg ezt a különleges házat hidegebb helyekre, a sínekre elhelyezett épület ugyanis az időjárásnak megfelelően változtatja az alakját. „A ház négy háromszög alakú elemből áll, mely a síneken négyszögből háromszöggé tud alakulni (Ernest Dudeney 1903-as Haberdasher’s puzzle rejtvénye köszön vissza). Ez már önmagában lenyűgöző, de a lehetőségek végtelenek lesznek, ha elterjed ez a formula a világ építészetében és designjában” – mondta Daniel Woolfson, a D*Haus Company munkatársa.

A D*Haust elsősorban az északi, hideg vidékekre tervezték, ahol a ház mozgatásával jobban ki lehetne használni a napfény melegét, és hatékonyabb lehetne a hőszabályozás. Ám van még pár apró bukfenc, amin még dolgozniuk kell a tervezőknek. A mozgó alkatrészek súlya, az elemek biztonságos összekapcsolása és mozgatása ugyanis még nem tökéletes. Mégis, a D*Haus egy érdekes koncepció, egy lépés egy olyan építészet felé, amely harmóniában élve környezetével, a körülményekkel együtt képes változni.

Itt megnézhetsz egy videót a D*Haus működéséről.

Forrás: http://www.treehugger.com