Zöld építészet

A fenntartható technológia és a szépség találkozása

Az amszterdami NL Architects két tervet nyújtott be a Taiwan Tower pályázatára, a képen látható épület az egyik, amelynél megpróbálták ötvözni a fenntartható technológiákat a sokemeletes szerkezetben. A kilátó és a szélmalom funkcióit, struktúráját kombinálva egy olyan felhőkarcolót terveznek létrehozni, mely turisztikai látványosság és újragondolt szélerőmű lenne egyben.

A technológiát egy esztétikai dimenzióval is kiegészítik, így egy szemet gyönyörködtető épület lehetne a megújuló energia termelője. Az épület köré egy külső, hálószerű vázat terveznek, mely egyrészt tartóelemként funkcionál, másrészt energiát termel. Az épület számos funkciót látna el: parkolóház, múzeum, irodaház, konferenciaközpont és kilátó lenne egyben, és egységenként más és más formát képzeltek el az épületnek.

A háló-váz nagyon érdekes mintázatú: a függőleges tengelyű szélturbinák sok apró virágoknak tűnnek. A szobroknak is beillő turbinák erősek, megfizethetőek és nem utolsó sorban csendesek lesznek, és szél fújásának irányától függetlenül képesek majd energiát termelni.

Forrás: http://www.evolo.us