Zöld építészet

Ház újrahasznosított anyagból – helyieknek a helyiek által

Asheville egy kisváros Észak-Karolinában, az Appalache-hegységben, itt működik a Burton Street Community, amely az Asheville Design Centerrel együttműködve, önkéntes diákok segítségével építette fel a közösség oktatópavilonját, újrahasznosított anyagokat felhasználva. Az építkezés mindössze 10 hétig tartott, a költségek pedig nem érték el a 4000 dollárt.

Az alapanyagok egy része már eleve az építkezés helyszínén, a Peace Gardenben volt, ugyanis a Burton Street Community vezetője gondosan gyűjtögette a mások által kidobott, itt-ott talált hulladékot az évek során. Az épületnek mind a négy homlokzata különböző: északról és nyugatról zárt, mivel a szomszédok túl közel vannak.

Az északi homlokzat fából, fémből és zománcozott anyagokból áll, míg a nyugati oldalon egy nagy Texacós táblából készült tolóajtó található. A ház a keleti és déli oldal nyitott, így összeolvad a környező kerttel. A déli homlokzat szúnyoghálók kollázsából áll, a keleti oldal pedig teljesen nyitott, szinte belógnak a fák az épületbe.

Ami az épület belsejét illeti, a munkafelületek használt vasalódeszkákból és közlekedési táblákból készültek. A természetes világítást az áttetsző tető és a nyitott szerkezet adja, az egész ház pedig újrahasznosított fából ácsolt talapzaton áll.

Az újrahasznosított anyagokon túl az esővízgyűjtő-rendszer is a környezetbarát jelleget erősíti. A piros-áttetsző műanyagból készült ereszből az esővíz egy nagy dézsába ömlik, így öntözésre vagy a régi McDonald’s játszótér darabjaiból gyártott játszótér vízicsúszdáját lehet locsolni vele, a víz a csúszdából a kertbe csorog.

Az épület namcsak szép és hasznos, hanem segít a helyi közösség tagjainak, hogy megváltoztassák szemléletüket. Ráadásul kézzelfogható bizonyítékként szolgál arra, hogy az emberek összefogásával kreatívan és környezetbarát módon alakíthatjuk a környéket, ahol élünk.

Forrás: http://www.thepolisblog.org