Zöld építészet

A világ legöregebb üvegpalackokból épített háza

Az újrahasznosítás jobb esetben hobbi, de olyan időkben, amikor kevés a nyersanyag, vagy szükség van, sokszor az egyetlen lehetőség arra, hogy valami újat alkossunk. A 20. század elején a nevadai Rhyolite-ban fahiány volt, így a szalontulajdonos Tom Kelly úgy határozott, hogy üres üvegpalackokból épít magának házat, és milyen jól tette: az 1906-ban felépült ház azóta is áll.

A ház harmincezer sörös-, whisky-s, üdítős- és gyógyszeresüveg felhasználásával készült, és Kelly már 76 éves volt, amikor fél év alatt felhúzta az épületet. 1925-ben a Paramount Pictures felújította és új tetővel látta el az épületet a The Airmail című film forgatásaira. A század során több lakója is volt a Bottle House-nak, és múzeumként, valamint ereklyeboltként is funkcionált. Utolsó lakóját 1989-ben búcsúztatta, azóta egy-egy helyi lakos vállalta fel a fenntartását.

Annak ellenére, hogy a Bottle House Rhyolite egyik látványossága, sokáig nem volt látogatható, ám 2005-ben elkezdték az épület felújítását. A helyi erőkből szerveződő csapat mindössze 21 nap alatt helyreállította az épületet, és ahol csak lehetett, eredeti anyagokkal dolgoztak. A felújítás óta az üvegpalackokból épített ház újra várja a látogatóit mint a nevadai kisváros egyik legismertebb látványossága.

Forrás: http://www.weburbanist.com