Zöld építészet

Hetente két métert nő a Bosco Verticale

A Milánó függőleges erdejeként híressé vált épületkomplexum, a Bosco Verticale építése javában folyik, és minden héten két méterrel kúsznak magasabbra az épületek. Stefano Boeri épülete az első lépés annak irányába, hogy a koszos nagyváros egy élhetőbb hely legyen.

A Bosco Verticale komplexuma egy 11 emeletes irodaházból és egy 18, valamint egy 26 emeletes lakóépületből áll. A két lakóépület – melyek közül az egyik 87, a másik 119 méter magas – lesz tulajdonképpen a függőleges erdő, hiszen ezeken helyezkednek el azok a betonerkélyek, melyeken a növények élnek majd. Szám szerint 120 nagyméretű és 544 közepes méretű fa, valamint több mint 4000 cserje és bokor lesz az épületek fotoszintetizáló, levegőtisztító lakója, amelyek azon túl, hogy oxigént termelnek, védenek a zajtól és a portól is. Nyáron árnyékot nyújtanak, télen pedig beengedik a melegítő napfényt a lakásokba, vagyis még az épület hőszabályozásához is hozzájárulnak.

Az épület állványozásáért felelős német PERI GmbH által december 5-én kiadott sajtóközlemény szerint egy emelet megépítése mindössze tíz napot vesz igénybe, a cég pedig különösen büszke arra, hogy sikerült olyan állványszerkezetet biztosítani az építkezéshez, amely igazodik az épület szabálytalan formájához. A fáknak és bokroknak otthont adó betonerkélyek a természetes hatást nyújtó látvány érdekében megtörik a homlokzat egyenletes felületét: az erkélyek fala 28 cm vastag és 1,3 m magas a peremük, de szélességük változó. Ám ahogy a sajtóközleményben is jelentik, az építkezés a projekt sajátosságából fakadó minden nehézség ellenére jól halad, így a Bosco Verticale szépan-lassan felépül Milánóban.

Forrás: http://www.peri.de