Zöld építészet

A lelkész lombháza

Az isteni ihletettség, bár a mai materialista világ számára kevéssé értelmezhető, csodás tettekre sarkallhatják az embert. Horace Burgess-t például arra, hogy felépítse a világ legmagasabb lombházát, amely tíz emeletes és 30 méter magas. Burgess saját elmondása szerint isteni sugallatra kezdte el építeni a lombházat még 1993-ban, 15 év alatt készült el vele, és összesen 12 000 dollárt áldozott rá.

Az Tennessee állambeli Crossville-ben található óriási lombházhoz Burgess javarészt innen-onnan összegyűjtött hulladékfát használt fel. Bár Burgess a ház területét sosem mérte meg – 70-100 négyzetmétersere saccolja –, de azt szinte pontosan tudja, hogy mennyi szöget vert be lombházba: 258 000 körül. A hat fa törzséhez erősített ház legtetején egy harangtorony is található, melyben a harangok acetilén-, illetve oxigénpalackok.

Burgess lombháza még abból a szempontból is különleges, hogy a harmadik emeleti kápolnában egy kosárlabda palánk is található – ahogy látomásaiban is –, a legfelső szintet pedig feleségének építette évfordulós ajándék gyanánt.

Az egyszerre gondosan megtervezett és kaotikusan esetleges szerkezet mindenki előtt nyitva áll, akár csak a furcsa építményre kíváncsi, akár lelki békére vagy vallásos élményre áhítozik az ember. Burgess isteni sugallatra épített lombháza 400-500 látogatót fogad hetente.

Forrás: Dornob, USA Today és Zillamag