Zöld építészet

Spirális sétány a pálmafák megmentéséért (Videóval)

Egy dél-spanyol városban látványos és hasznos módját választották annak, hogy ne kelljen lemondani a pálmafákról: Joaquin Alvado Bañon építész egy spirális sétánnyal támasztotta ki a növényeket, hogy Daya Vieja lakóinak ne kelljen elbúcsúzni még több pálmától.

A Spanyolország dél-keleti partján található városban azután gondolkodtak el a „fáradékony” pálmák kitámasztásának lehetőségén, hogy nem rég le kellett mondaniuk egy hatalmas növényről.

Banon egy kreatív módját választotta annak, hogy megmentse a hasonló sors előtt álló hatos fogatot: egy három emelet magasságú, spirális sétányt álmodott meg, mely 360 fokos panorámát biztosít Daya Vieya lakóinak.

Ennek lett kézzel fogható eredménye a Mirador del Palmer, vagy a „Viewpoint from the Palm Grove” nevű sétány, mely látványnak sem utolsó, nem beszélve a róla nyíló látképnek.

A szerkezet leginkább egy városlakók számára készített hullámvasútra hasonlít, melyet alkotója egyszerűen csak 3-as Guggenheim Variációnak nevez.

Tény, hogy a Mirador del Palmer több alapanyagot igényel, mint egy hagyományos támaszték, de Banon célja az volt, hogy az embereket közelebb vigye a természethez, és közben még jól is szórakozzanak.

YouTube előnézeti kép