Zöld építészet

Zöld park épül Sanghaj szívében

Sanghaj nyüzsgő üzleti negyedében épül a fenntartható Hongqiao Vantone SunnyWorld Centre – az 1,7 millió négyzetméteres területen irodák, éttermek, üzletek és egy 10-hektáros park kapnak helyet.

A Foster + Partners‘ a föld alá száműzte a parkolókat, a Hongqiao Vantone SunnyWorld Centre közepső részére egy hatalmas, zöldellő parkot tervezett, amelyre a sarkokon háromszög alakban épülő irodaházak mindegyikéből csodálatos kilátás nyílik. A nagy zöldterület már önmagában különleges dolog Sanghajban, a tervek azonban nem csak az esztétikai szempontokra, hanem a fenntarthatóságra is koncentálnak.

Az épületek energiatakarékosabb működtetése és az alacsonyabb költségek érdekében úgy helyezik el őket, hogy a természetes fény és a légáramlatok jelentette lehetőségeket maximálisan kihasználják. Káros környezeti hatásuk további csökkentését szolgálja, hogy rengeteg növényt telepítenek szinte minden szabad milliméterre, mind a tetőkre, mind az erkélyekre.

“Célunk, hogy egy olyan közösségi területet hozzunk létre, mely pozitívan járul hozzá Sanghaj jövőjéhez, de a város múltjának szellemét, a tradíciókat is magában hordozza – élő és nyüzsgő, áthatja az üzleti élet pezsgése.” – nyilatkozta Grant Brooker tervező.

Forrás: http://inhabitat.com