Zöld építészet

Három kategóriában is dobogós lett az ODOO-ház

A szeptember 29-én zárult Solar Decathlon Europe versenyen összesített rangsorban a hatodik helyen végzett a budapesti műegyetemisták által tervezett ODOO-ház. A tízpróba során tíz különböző szempont alapján értékelték a szolárházakat, így a verseny ideje alatt minden nap más és más zsűri kereste fel a csapatokat és végeztek ellenőrző méréseket. A magyar csapat három kategóriában is kiemelkedően teljesített és dobogós helyezést ért el.

A mérnöki és szerkezeti megoldások kategóriában megszerzett második helyezés azt igazolja, hogy mindazt, amit az ODOO-csapat eltervezett, sikerült megvalósítania. A komfort kondíciók területén is sikerült a lehető legjobb formába hozni a házat: a második legjobbnak bizonyult a nemzetközi mezőnyben, amihez a főtámogató Siemens által biztosított Synco rendszer is nagyban hozzájárult. A Synco700 segítségével valósulhatott meg, hogy a házban megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú, légminőségű lakóteret sikerült biztosítani. Ugyanígy szerepe volt a Siemens Synco rendszerének az ODOO-csapat energiahatékonyság kategóriában elért harmadik helyezésében.

A fenntarthatóság és a belső design kategóriákban különdíjat nyertek a műegyetemisták. A belsőépítészeti kategóriában elért sikerhez jelentősen hozzájárultak az Osram jóvoltából beépített LED-megoldások. „A tervezés során az egyik legfőbb szempont a napelemekkel megtermelt energia hatékony felhasználása volt, illetve a belsőépítészeti elképzelésekhez való illeszkedés” – mondta Baktai Gábor, az Osram Magyarország projektmenedzsere.

Az internetes közönségszavazáson az ODOO-ház a negyedik legnépszerűbb lett.

„Büszkék vagyunk az ODOO-csapatra, hogy ilyen remekül helytálltak a rangos nemzetközi megmérettetésen. Külön öröm számunkra, hogy olyan kategóriákban sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtaniuk, amelyekhez a Siemens szaktudásával, tapasztalatával és termékeivel hozzájárulhatott” – értékelte az ODOO-csapat teljesítményét Dale A. Martin, a főtámogató Siemens Zrt. vezérigazgatója.

Az összesített versenyben a francia Rhones-Alpes csapat végzett az élen Canopea nevű házával. Az ODOO projekt előkészítésén közel hatvan diák dolgozott majdnem két évig, a verseny helyszínén pedig 12 nap alatt építették fel a házat. A magyar egyetemisták a következő napokban ismét elemeire bontják az ODOO-házat, október végén pedig a Budapesti Műszaki Egyetem területén építik fel, hogy különleges megoldásait a diákok és az érdeklődő szakmai közönség is megismerhessék.