Zöld építészet

Biobeton a zöldfalakhoz

Az épületeket beborító növénytakaró kellemes látványt nyújt és egészségesebbé teszi azok életét, akik a városok betonszürkeségében élnek, mégis vannak hátrányai, a növények gyökerei ugyanis roncsolják az építményeket.

Ennek elkerülése érdekében a modern zöldfalak alapjául általában bonyolult struktúrákat telepítenek, ezért gyakran nehéz őket gondozni. A barcelonai Universitat Politècnica de Catalunya-n Antonio Aguado vezetésével olyan betont fejlesztettek ki, amely megoldást nyújt a felsorolt problémákra, egyszerű, könnyen karbantartható zöldfalak létrehozását teszi lehetővé.

A biobetonhoz magnézium-foszfátot adtak hozzá, ettől savassá vált, ami elősegíti a mikroalgák, gombák, zuzmók, mohák megtelepedését. A porozusságát és érdességét is úgy alakították, hogy az a lehető legkellemesebb legyen a növények számára. Zöldfalak kiépítéséhez három rétegben érdemes alkalmazni, az első, az épület falával közvetlenül érintkező réteg vízálló, a második víztartó, a harmadik, külső pedig beengedi, de kifelé nem ereszti a vizet.

Forrás: http://www.gizmag.com/