Zöld építészet

Nullenergiás ház Koreában

A ház építésének ötlete egy Dr. Jung nevű kurátor-építészoktatótól származik, aki az olaszországi tanulmányi útján tanúja lehetett a magas olajárak ellen tiltakozó kamionsofőrök sztrájkjának. A sztrájk miatt a lakók pár nap után már nem tudtak friss élelmiszerhez jutni, ez az “élmény” pedig rádöbbentette Dr. Jungot a mindennapi életünk sebezhetőségére, és a fenntarthatóság felé fordította figyelmét. Céljává vált, hogy felépítsen egy teljesen önfenntartó közösséget, melynek első lépése ez a Sosoljip elnevezésű nullenergiás ház volt.

A projekthez Dr. Jung a Lifethingsto koreai építész irodát bízta meg, ahol a nemzetközileg is elismert Yang Soo-in építésszel közösen dolgozva tervezték meg a 230m2 összterületű házat, amely napkollektorral, napelemmel, és fatüzelésű bojlerrel egyaránt fel van szerelve. Az építkezés összköltsége 284.000 USD volt, ezzel Dr. Jung és Yang azt is igyekeztek bebizonyítani, hogy egy megújuló energiát felhasználó, környezettudatos épület megépítése is lehetséges relatív visszafogott költségvetésből.

A házban összesen négy konyha és hálószoba található, ezek három nagyobb egységre vannak osztva. Mivel Dr. Jung a szüleivel együtt él itt, ezért az emeleten két különálló laktér van kialakítva, egymástól jól elkülönítve. Az alsó szinten egy Bed&Breakfast rész foglal helyet, amelyet egy lépcső köt össze a szülők terével. Mindkét szint megközelíthető kívülről, és további érdekessége a háznak a két B&B szoba kialakítása, ami szükség esetén a mobil falnak köszönhetően összenyitható. Mivel a ház abszolút alkalmazkodik a táj lépcsős természeti adottságaihoz, így a B&B szobák tetején egy óriási kertet is kialakítottak, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre.