Zöld építészet

Nullenergiás ház Koreában

2013.02.15. - 10:17  |  Nincs hozzászólás

Manapság egyre többet hallani az úgynevezett nullenergiás házakról, melynek lényege, hogy fenntartása nem kerül semmibe, a ház ugyanis minden szükséges energiát megtermel magának. A most bemutatott koreai ház szintén ilyen elvekre épül, ami így egy újabb kiváló példa arra, hogy a környezettudatosság nem feltétlenül jár együtt a designról való lemondással. Sőt, a környezethez alkalmazkodva egyedi megoldásokkal izgalmas tereket hozhatunk létre.

A ház építésének ötlete egy Dr. Jung nevű kurátor-építészoktatótól származik, aki az olaszországi tanulmányi útján tanúja lehetett a magas olajárak ellen tiltakozó kamionsofőrök sztrájkjának. A sztrájk miatt a lakók pár nap után már nem tudtak friss élelmiszerhez jutni, ez az "élmény" pedig rádöbbentette Dr. Jungot a mindennapi életünk sebezhetőségére, és a fenntarthatóság felé fordította figyelmét. Céljává vált, hogy felépítsen egy teljesen önfenntartó közösséget, melynek első lépése ez a Sosoljip elnevezésű nullenergiás ház volt.

A projekthez Dr. Jung a Lifethingsto koreai építész irodát bízta meg, ahol a nemzetközileg is elismert Yang Soo-in építésszel közösen dolgozva tervezték meg a 230m2 összterületű házat, amely napkollektorral, napelemmel, és fatüzelésű bojlerrel egyaránt fel van szerelve. Az építkezés összköltsége 284.000 USD volt, ezzel Dr. Jung és Yang azt is igyekeztek bebizonyítani, hogy egy megújuló energiát felhasználó, környezettudatos épület megépítése is lehetséges relatív visszafogott költségvetésből.

A házban összesen négy konyha és hálószoba található, ezek három nagyobb egységre vannak osztva. Mivel Dr. Jung a szüleivel együtt él itt, ezért az emeleten két különálló laktér van kialakítva, egymástól jól elkülönítve. Az alsó szinten egy Bed&Breakfast rész foglal helyet, amelyet egy lépcső köt össze a szülők terével. Mindkét szint megközelíthető kívülről, és további érdekessége a háznak a két B&B szoba kialakítása, ami szükség esetén a mobil falnak köszönhetően összenyitható. Mivel a ház abszolút alkalmazkodik a táj lépcsős természeti adottságaihoz, így a B&B szobák tetején egy óriási kertet is kialakítottak, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre.

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »