Zöld építészet

Iskandar Malaysia – a jövő városa?

2013.02.27. - 14:37  |  Nincs hozzászólás

Malájzia nem kisebb célt tűzött ki, mint egy teljesen zöld város felépítését, mely az Iskandar Malaysia nevet kapta. A tervezés, az építkezés és a későbbi működés során is fő szempont a fenntarthatóság és a tiszta energiaforrások minél nagyobb mértékű alkalmazása.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult a népesség szerkezete, nincs ez másként a lakóhelyekkel kapcsolatban sem. 2007-ben előzte meg először a városban élők száma a vidéken élőkét, és az azóta is tartó erős népességnövekedés (különösen Ázsiában) miatt ez a trend valószínűleg tovább fog erősödni. Az előrejelzések szerint 2050-re a népesség elérheti a 9 milliárd főt, így a gondos várostervezés dilemmája megkerülhetetlenné válik. Erre a problémára jelenthet megoldást az olyan „zöld városok” tervezése, mint az Iskandar Malaysia.

A várhatóan 3 millió embernek otthont adó nagyváros egy nagyjából Luxemburg méretű területen fog elhelyezkedni Szingapúrral szemben. Az építkezés során zöld energiát felhasználva igyekeznek véget vetni az ázsiai városokra jellemző környezetszennyezésnek, és minél hatékonyabban felhasználni az erőforrásaikat. A tervek szerint a város működéséhez szükséges energiát megújuló erőforrásokból fogják megtermelni, és a hulladékkezelés valamint a tömegközlekedés átfogó infrastruktúráját is gondosan megtervezték.

Iskandar Malaysia várható térképe

Az Iskandar Malaysia a jövő alternatívája. A tervek szerint nem csak a legmodernebb környezetbarát technológiákat egyesíti majd, de a társadalmi integrációt is elősegítené. Számos zöld területtel, pihenőhelyekkel szeretnék majd lakóik testi és mentális jóllétét megőrizni, valamint szociális kapcsolataikat javítani. Az ország miniszterelnöke, Najib Razak is kiemelte egyik beszédében, hogy reményeik szerint a metropolisz a zöld városok sablonjává válik.

Bár a kezdeményezés ígéretes, nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy korábban már Kínában és az USA-ban is voltak hasonló tervek, de nagy részük elbukott. Malajziának is számos akadállyal kell megbirkóznia, de szerencsére az ország és a számos külföldi befektető is nagy bizalommal van a projekt iránt.

Forrás: http://www.guardian.co.uk

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »