Zöld építészet

Óvoda a fa körül

A japán Fuji Óvoda rendelkezik minden bizonnyal a világ legszórakoztatóbb termeivel. Az építészek úgy tervezték meg ugyanis, hogy a spirális épület egy százéves fát fog közre, melynek ágai között a gyerekek örömmel játszadozhatnak

A Tachikawa városában található óvoda modern külseje ellenére is a japán építészeti hagyományokra épül, melyre a természet-közeliség jellemző az épületen belül is. Jelen esetben az építészek továbbmentek ennél, és maga a természet köré építették, ráadásul a fa így együtt nőhet a gyerekekkel.

Az óvodát megtölti a természetes fény, az oxigén, ráadásul a szórakoztató design hozzászoktatja a gyerekeket a természethez, annak megkedveléséhez. A spirál alakú épület termei emellett nagyszerű kilátást biztosítanak, különösen, ha felnézünk, a plafon ugyanis maga az ég. A projekttel emellett a fának is tisztelettel adóztak, amely az ötven éve pusztító szörnyű tájfunt is túlélte.

Az épület remek példa arra, hogyan lehet a természet köré építve, átgondoltan tervezni, ahelyett, hogy elpusztítanánk azt, mindeközben pedig a fiatal nemzedéket is hasonló hozzáállásra nevelni.