Zöld építészet

Földbe süllyesztett ház

A félig földbe épített otthonok rendkívül ellenállóak a szélsőséges hőmérsékletingadozásokkal szemben, köszönhetően a vastag gyepnek, amely borítja őket. Ez különösen fontos azokon a közép-kaliforniai területeken, ahol nyaranta a nappali hőmérséklet extrém magas értékeket mutat.

Hasonló problémával szembesült egy pár, Nigel és Lotaringia Walker is, akik úgy döntöttek, hogy egy földdel borított parasztházat építtetnek maguknak egy erre specializálódott céggel, akik nagy tapasztalattal készítik el a különleges, energiahatékony házakat.

Az ilyen típusú épületek igen gyakoriak az észak-kaliforniai hegyekben, ugyanakkor szokatlan látvány a lapos, mezőgazdasági területen. Ennek ellenére sikerült felépíteni az otthont, amely jóval energiahatékonyabb más favázas épületekkel összehasonlítva, ráadásul nem is igényel jelentős karbantartást.

Az épülethez először a beton alapot készítik el, majd a tető vázát, utolsó lépésként pedig a növényborítást. Az épületet úgy tervezték, hogy a fűvel és vadvirágokkal fedett tetőre rá is lehet menni, ami így érdekes különlegessége a szerkezetnek.

A hasonló típusú épületek előnye a könnyű és gyors elkészíthetőség, a természet bevonása a tervezésbe, az organikus külső, valamint az energiahatékonyság, nem véletlen tehát a növekvő népszerűségük.