Zöld építészet

A legmodernebb tetőkert

Az épületek legkihasználatlanabb része a tető. Persze ezt rengeteg helyen már napelemek borítják, ám ez kevésbé napsütéses vidékeken nem túl hatékony megoldás a felület hasznosítására. Londonban a Hayhurst & Co elindította a "Garden House" projektet, aminek az a célja, hogy 3 technikát egyesítve használja ki a tetőket: teraszt alakít ki a tetőn, konyhakerttel együtt, illetve ablakok segítségével világítják be a tetőtéri szobát. És ezt hogyan érik el, kérdeznéd. Hát kis, V alakú polcokkal.

A tetőket úgy alakítják ki házaikon, hogy V alakú polcokat szerelnek fel a tető oldalára. Ezeket virágfölddel és kővel töltik meg, hogy aztán ebbe ültessenek növényeket. A házban lakók a lakásuk mellé kapnak egy kis szekciónyi területet, ahova azt ültethetnek, amit csak szeretnének.

roof1

Mivel társasházról van szó, a tetőtéri lakást nem lehet kiadni, hiszen ha egy lakó a földszintről felmegy meglocsolni a bazsalikomot könnyen beláthatna az ablakokon a szomszédhoz. Éppen ezt a galibát elkerülve a ház tetőtere egybe van nyitva és közös helységként szolgál lakógyűlésekre, vagy bulikra.

roof5

A kert mellet pedig a tető teraszként is szolgál, így ide bármikor ki is lehet ülni olvasgatni, vagy a buli hevében egy kicsit levegőzni. 19 másik házzal fog versenybe szállni a RIBA (Royal Institute of British Architects) “Az év háza” díjáért.

Forrás: http://dornob.com/