Zöld építészet

Egy gyönyörű, apró, napelemes otthon

Dübörög a minimalizmus, és mellette a megújuló energiaforrások népszerűsége is egyre csak nő. Az észt Kodasema tervezői pont ezt a két dolgot ragadták meg és gyúrták össze egy gyönyörű, letisztult, és elegáns otthonba. De látszólag ez még nem volt elég nekik, gondoltak a folyton úton lévőkre is.

Ha velünk együtt költöző otthonra kell gondolnunk, óhatatlanul is a lakókocsik rég lecsengett képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Ez a kép szinte már beleégett az emberekbe, ám az észtek által tervezett KODA ezt szeretné átírni. A kis házikót úgy tervezték, hogy ne kelljen rákötni a kiépített elektromos hálózatokra, a napelemek segítségével önmagának állítja elő a szükséges energiát. Ebből kifolyólag a lakást bármikor magával költöztetheti a tulajdonos, a prototípus 4 óra alatt szétszerelhető és akár szállítható is.

koda3

koda1

A KODA, erős struktúrájának köszönhetően szinte bármilyen terepviszonyok között stabilan megépíthető. Az építőanyagok nem szennyezik a környezetet, ellenben nagyon jól tartják a hőt, szóval szinte tényleg bárhol azt mondhatjuk: “itt fogok lakni”. Jó hír azoknak, akiknek nem elég az egy ház nyújtotta 25 négyzetméter, a házak modulárisak, vagyis egymáshoz kapcsolhatóak.

koda4

A ház első fala egy hatalmas ablak, így a lakórész nagy részét természetes fénnyel tudjuk bevilágítani. A ház hátsó részében kapott helyet a konyha, fürdőszoba és hálószoba, így a magánéletünk biztonságban van. Ezekben a szobákban LED-ek kaptak helyet, amit a ház tetején lévő napelemek működtetnek. “Ezek a napelemek képesek több energia előállítására, mint amennyire a háznak szüksége van” – nyugtatja meg leendő vásárlóit a Kodasema.

koda7

koda5

A házikót ugyan úgy tervezték, hogy ráköthető elektromos hálózatra, vízvezetékre és szennyvízelvezetőre, de rövid ideig tökéletesen lehet használni ezektől távol is. Ráadásul a beépített mesterséges intelligencia folyamatosan tanul és alkalmazkodik a környezethez. “Úgy képzeltük el a KODA-t, hogy tényleg bármi lehessen. Egy belvárosi lakás, egy tóparti ház, vagy akár egy kényelmes iroda az erdő szélén. A kivitelezés pedig teljes mértékben a vásárlót szolgálja, hiszen a ház minden négyzetcentijét úgy használja ki, ahogyan csak szeretné. Ezt úgy értük el, hogy minden eleme a háznak személyre szabható, még a falak elhelyezkedése is.” – írja a Kodasema. A házat már idén ősszel piacra is dobják Észtországban cirka 26 millió forintért. És ebben benne vannak a bútorok is, sőt a belső computer rendszer is.

Forrás: http://www.kodasema.com/en/