Zöld építészet

Égi kert a zsúfolt város közepén

Egy csodaszép zöld oázis bukkant fel a világ egyik legsűrűbben lakott területén Mongkok-ban, Hong Kong-ban. Adrian Cheng, a New Wold Developemnettől összeállt egy holland építész stúdióval, hogy megalkossák a Skypark-ot, egy gyönyörű tetőtéri lakókomplexum a város közepén.

A Skypark egy innovatív, luxus komplexum, ami kifejezetten a millennial, vagyis az Y generáció tagjainak készült. Itt a hasonló érdeklődésű, és életvitelű emberek kényelmesen tudnak élni, ráadásul mindet megkoronázza egy elképesztően ambiciózus tetőkert is, amiről a komplexum a nevét kapta. A tetőkön pedig napelemek és szél turbinák kaptak helyet, amikkel részben üzemeltetik a Skypark-ot.

sky1

A Skypark kikövezi az utat, hogy a helyi építészek sokkal környezet-barátabb módon álljanak hozzá az ehhez hasonló épületek megtervezéséhez és kivitelezéséhez. “Az inspirációt Mongkok szűk és zsúfolt utcái adták, ahol az emberek állandóan egymásba ütköznek. A Skypark azoknak készült, akik kicsit szabadulni szeretnének káosztól és valódi kapcsolatokat akarnak kiépíteni az emberekkel. Szinte szó szerint ledöntöttük egy szokványos klubház falait, hogy egy nyitott és szabadon formálható közösségi teret csináljunk.” – írták az építészek, akik kifejezetten a fiatalok igényeit szerették volna kiszolgálni.

sky8

A kertet Adrian L Norman tervezte, aki a New World Developement Artisanal Movement alapjait használta fel a tervezés során. A Koncepció kombinálja a kreativitást, a szaktudást és a közösséget. A Skypark kertje, amit egyszerűen csak úgy hívnak, hogy A Gyep (The Lawn) lehetőséget nyújt a lakóknak, hogy a lakásuk mellett piknikezhessenek, vagy dolgozhassanak, mindezt egy elképesztő, a városra nyíló panoráma mellett.

További fantasztikus adottságai is vannak a komplexumnak. Vannak magán zugok, kinti konyhák és grillek. A kert alatt található Az Auróra, ami egy modern klubház a 28. emeleten. Itt van beltéri úszómedence, bár, könyvtár, és egy edzőterem. A kettőt pedig a Sky Stairs köti össze, ami egy sor nagy méretű lépcső. Ide akár ki is lehet feküdni beszélgetni, vagy relaxálni.

sky6

A Skypark szélturbinák segítségével szolgáltatja az áramot, a napelemekkel pedig a klubház zuhanyzóit fűtik. Ezen kívül az esővizet i felhasználják. A Skypark-ot 2017 márciusában adták át, és főleg egyszobás stúdió lakások vannak benne.

Forrás: https://www.dezeen.com/