Zöld építészet

Csodaszép könyvtár nyílt Grúzia fővárosában – Galéria

Grúzia fővárosában, Tibiliszben egy meglehetősen játékos külsejű könyvtár nyílt meg nem rég. Nem is csoda, hogy a dizájnt a játszótéri csúszdák inspirálták. A Laboratory of Architecture #3 csapata igazán kitett magáért, a Mediathek Könyvtár téglatest alakú épülete szinte lebeg a föld felett, miközben a földön hatalmas, nyílt terű lépcsők vezetnek mindenhova.

A tervezéskor az volt a fő cél, hogy egy békés, ugyanakkor vidám, élettel teli helyet nyissanak a családoknak, ami mellőzi a lakások és a város bezártságát, és ipari környezetét. A könyvtár ezért egy helyi parkban kapott helyet, távol minden olyantól, ami csak kicsit is emlékeztetne a bezártságérzetre. Az épület fő része egy 1115 négyzetméteres alapterületű könyvtár, egy konzolokból összeállított téglatest, aminek a falai félig áteresztőek, ami kölcsönöz az egésznek egy füstös kinézetet, miközben természetes fényt biztosít. Ez a téglatest 12 méterrel a föld felett “lebeg”, pontosabban acél lábakon áll, de ettől az egész épület kap egyfajta határozott dinamikát.

8

7

A tervezők pedig teljesen átvették a játszótéri csúszdák élményét és kinézetét, amikor a belteret készítették. Egy nyílt belső kert körül csigázik a széles csúszda-szerű feljáró, ami szinte hívogatja a gyerekeket, hogy ott futkorásszanak, játszanak, és fedezzék fel az épületet. Nem meglepő, hogy a Mediathek Könyvtárban van multimédia részleg is, kicsiknek, nagyoknak egyaránt, valamint számtalan olvasószoba is. Az egyik olvasóterem, amire a legbüszkébbek a tervezők a felső emeleten található nyílt terű kert, ami egy gyönyörű kék fallal van körülvéve. Ezen kívül tele van az épület játszó termekkel, kiállítótermekkel, tantermekkel, konferenciatermekkel sőt még koncert terem is található benne.

Forrás: http://www.archdaily.com/