Környezetvédelem

Greenpeace-es hőlégballon a Hősök terén

2011.03.25. - 12:08  |  Nincs hozzászólás

Budapest, 2011. március 25. – Ma reggel egy Földet ábrázoló hőlégballon repült a Hősök tere felett; a Greenpeace innen üzent az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek, hogy állítsák meg a klímaváltozást és lépjenek a tettek mezejére.

Az  EU  27  környezetvédelmi  minisztere  pénteken  és  szombaton Gödöllőre érkezik, hogy megkezdjék informális tanácskozásukat. A két napos ülés egyik fő  témája  az  Unió  klímavédelmi  célkitűzése  lesz.  A  Greenpeace ezzel kapcsolatban  határozott  fellépésre  szólítja fel őket: a környezetvédők a Hősök  terén  egy  hőlégballont  repítettek az égbe „30%-os CO2 csökkentést MOST” szlogennel.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse elmondta: „Az EU  most  tárgyal arról, hogy az elkövetkező évtizedekben hogyan csökkenték az  üvegház-hatású  gázok  kibocsátását. A jelenlegi, érvényben lévő 20%-os vállalás  nagyon  kevés,  és  a gazdasági válságnak köszönhetően ezt Európa akkor  is  eléri,  ha  nem  akarja. Az Uniónak kötelessége példát mutatni a világnak,  ha meg akarja tartani elöljáró szerepét a klímavédelem területén
és  vállalnia  kell,  hogy 2020-ig 30%-kal csökkenti a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását.”

Az  Európai  Bizottság  március 8-án tette közzé a 2050-ig szóló útitervet, amely  azt  vázolja,  hogy  hogyan  tudná  az  EU addigra 80-90 százalékkal csökkenteni  az  üvegházhatású  gázok  kibocsátását.  Ez az útiterv 2020-ra
25%-os  csökkentést  javasol. Azonban a tudományos eredmények alapján ennél komolyabb   vállalásra   van   szükség,   hogy  féken  tartsuk  a  globális klímaváltozást.

A  magasabb  klímavédelmi ambíció egyébként jelentős gazdasági előnyöket is hordoz.  Több,  a közelmúltban megjelent tanulmány is határozottan rámutat: az  EU  egészére  és  Magyarországra  nézve is kifejezetten pozitív hatásai
lennének a magasabb, 30%-os klímavédelmi célnak mind a foglalkoztatás, mind a gazdaság élénkítése illetve a GDP növekedés szempontjából1.

„Már  most  is érezhetők a klímaváltozás hatásai. Nem engedhetjük meg, hogy globális  szinten  átlag  2  foknál  többet  melegedjen a föld. Jól látható ugyanakkor,  hogy az atomenergiára veszélyessége miatt nem lehet számítani:
a  30%-os  vállalás  gazdasági  előnyei  is csak az energiahatékonyság és a megújulók  terjesztésével  bontható ki, nem a drága atomenergiával” – tette hozzá Stoll.

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »