Környezetvédelem

Jégkorszakokat okoztak az első növények

2012.02.02. - 11:31  |  Nincs hozzászólás

Az Exeteri és Owfordi Egyetem által megjelentett tanulmány azt firtatja, hogy hogyan okozták az első szárazföldön megjelenő növények jégkorszakok sorozatát. Igen, a nagyjából 444 millió évvel ezelőtt véget ért ordovíciumban jelentkező jégkorszakokat a növények okozták, mégpedig a légkör szén-dioxid-tartalmának drámai csökkentésével.

A szárazföldön megjelenő első növények a mai mohák ősei voltak, melyek kivonták a növekedésükhöz szükséges ásványi anyagokat – kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat – azokból a kövekből, amelyeken megtelepedtek. Eközben a növények olyan kémiai mállást okoztak a Föld felszínén, amelynek drasztikus hatása volt a globális szénciklusra, és így a globális éghajlatra is. A változás a tengeri élőlények tömeges kihalásához is vezethetett volna.

A tanulmány szerint az első növények tápanyagként kinyerték a kalcium- és magnézium-ionokat a szilikát kőzetekből – pl. gránit. A folyamat következtében a kőzetek kémiailag módosultak, és reagáltak a levegőben lévő szén-dioxiddal, karbonát kőzeteket hozva létre. Így annyi szén-dioxid távozott a légkörből, hogy kb. 5˚C-kal csökkent a Föld átlaghőmérséklete.

Ráadásul a kőzetek foszfor- és vastartalmának kivonásával egyre több került ezen anyagokból az óceánokba, ami az algák elszaporodásához vezetett. Ezáltal még inkább csökkent a légkör szén-dioxid-tartalma, ami további 2˚C-os lehűléshez vezetett.

A kutatók a tanulmány készítése során egy ma élő mohafajt, a Physcomitrella patens-t használták: inkubátorokban mohás, illetve moha nélküli köveket helyeztek el, és három hónapon keresztül figyelték, hogy milyen mértékű kémiai mállást idézett elő a növény. Ezután egy földrendszer-modell segítségével kimutatták, hogy a növényeknek milyen szerepe lehetett a klímaváltozásban az ordovíciumban.

A kutatás egyik vezetője, Tim Lenton professzor az Exeteri Egyetemről a következőket mondta: „A tanulmányunk azt bizonyítja, hogy a nővények nagy hatással vannak az éghajlatra. Habár a növények még mindig csökkentik a Föld átlaghőmérsékletét azáltal, hogy kivonják a légkörben lévő szén-dioxid egy részét, de már nem tudnak lépést tartani az ember okozta klímaváltozás sebességével. Akár évmilliók is eltelnének addig, míg a növények eltávolítanák a jelenleg a légkörbe kerülő szén-dioxidot.”

Liam Dolan, az Oxford University professzora a következőket fűzte a kutatáshoz: „Számomra a legfontosabb tanulság az, hogy a szárazföldi növények elterjedése óriási változásokat hozott a Föld éghajlatéban. A felfedezésünk azt hangsúlyozza, hogy a növényeknek központi szabályozó szerepe van az éghajlatot tekintve: ez így volt tegnap, így van ma, és így lesz holnap is.”

A tanulmány 2012. február 1-én jelent meg a Nature Geoscience folyóirat lapjain.

Forrás: EurekAlert és NewScientist

Rovat további cikkei

2100-ra a világ népességének háromnegyede kerülhet veszélybe a...

Sokak számára a meleg idő azt jelenti, lehet menni a strandra, vagy lehet...

2017.06.26. - 00:29 tovább »

Hamarosan teljesen elsüllyed egy sziget Amerikában

Egy teljes sziget került veszélybe a klímaváltozás miatt. A sziget ugyanis...

2017.06.17. - 17:49 tovább »

Ezekben a folyókban van a legtöbb hulladék

Elgondolkodott már azon, hogy az óceánokban kikötő műanyag hulladék...

2017.06.08. - 07:00 tovább »

Friss cikkek

Teljesen elektromos repülőt mutattak be

Habár a repülés gyors és sokak számára még élvezetes is, ez az egyik...

2017.06.28. - 06:00 tovább »

Hamarosan a levegőminőséget is megnézhetjük a térképeken

A légszennyezettséget általában úgy kezelik mint egy probléma, ami az...

2017.06.27. - 19:33 tovább »

Egyre többen vagyunk a Földön

Egyre tovább maradunk életben, és sokkal egészségesebb gyermekeket tudunk...

2017.06.27. - 13:04 tovább »