Környezetvédelem

Kína tengerparti városai nagy bajban lehetnek

2017.03.25. - 14:17  |  Nincs hozzászólás

A klímaváltozás hatását az élet sok területén lehet érzékelni, mégis ami az egyik legnyomósabb ok a felmelegedés megállításért folytatott globális küzdelem mellett, hogyha nem teszünk semmit, akkor a tengerszint annyira megemelkedhet, hogy maga alá temet több vízparti várost, vagy akár országot. Kína sincsen a szerencsések között, hamarosan víz boríthatja a tengerparti városokat.

A kínai Állami Óceáni Titkárság információi szerint az elmúlt egy évben több, mint 3 centiméterrel emelkedett a tengerszint. Ha ez így folytatódik annak beláthatatlan következményei lehetnek. Ez ugyan nem egyezik a NASA globális adataival, amit még az International Business Times közölt, ott ugyanis azt írták, hogy átlagosan 3,2-3,6 milliméterrel emelkedik a vízszint évente.

Kínában azonban ennél sokkal rosszabb adatokat mértek, és ezért a klímaváltozást hibáztatják. Nem elég, hogy 2015 és 2016 között drámaian megemelkedett a tengerszint a kínai partoknál, de 2016-ban átlagosan 82 milliméterrel, majdnem 10 centiméterrel magasabban volt a vízszint, mint az 1993 és 2001 közötti időszakban. "A klímaváltozás következtében Kína partjainál megemelkedett a levegő és a víz hőmérséklete. A tengerparti levegő nyomása leesett, a vízszint pedig emelkedett." - írta egy nyilatkozatban a tanács.

china1

"Ez a pár milliméter nem tűnhet soknak, de ha belegondolunk, hogy milyen nagy az óceán, máris más szemszögből láthatjuk a dolgot. A katasztrofális következmények sokkal hamarabb bekövetkezhetnek, ha ilyen ütemben növekszik a tengerszint." - mondta Huang Gang, a Kínai Tudományos Akadémia Atmoszféra Fizikai Intézet professzora, mert szerinte többségben vannak azok, akik nem értik ennek az emelkedésnek a jelentőségét.

A tanács azt javasolta a tengerparti városoknak, hogy haladéktalanul kezdjék meg az infrastruktúra átalakítását, javítsák meg vagy újítsák fel a gátakat és árvíz-védelmi rendszereket. Sajnos fel kell készülni a legrosszabbra, és minél előbb teszik ezt a városok, annál inkább csökkenthetik az esetleges károkat.

Az International Business Times azt írja, hogy a klímaváltozás két fronton emeli a tengerszintet. Egyrészt melegszik a tengerek hőmérséklete, ami miatt a víz kitágul, másrészt pedig a gleccserek is olvadnak. A Reuters még azt is hozzátette, hogy 1980 és 2016 között 0,21 Celsius fokkal emelkedett a tengerek hőmérséklete minden évtizedben.

Forrás: http://www.ibtimes.co.uk/

Rovat további cikkei

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Friss cikkek

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

Minden eddiginél erősebb elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép...

2019.01.25. - 12:52 tovább »